Veszprém

2014.03.15. 09:58

A Veszprémi Művész Céh jubileumi kiállítása a Hangvillában

Veszprém - Huszonöt év alatt sok minden változott, a művészet azonban megmaradt, minket gazdagít, mondta dr. Navracsics Tibor a Veszprémi Művész Céh jubileumi kiállításának megnyitóján a Hangvillában.

Balla Emőke

Veszprém megyében élő, a megyéhez kötődő alkotók huszonöt évvel ezelőtt alakították meg a Veszprémi Művész Céhet, melynek ma negyvennégy tagja van: képző- és iparművészek. A jubileumon a Hangvillában mutatkozik be a közösség; ötvennégy kiállító festményei, grafikái, szobrai, fotói, kerámiái, üveg tárgyai, iparművészeti alkotásai láthatók a multifunkcionális közösségi tér galériájában.

"Huszonöt év egy emberöltő. Ha a huszonöt évvel ezelőtti Veszprémre gondolunk, szinte semmi sem ugyanaz, a város sokat változott, A művészet azonban megmaradt, gazdagodtunk műalkotásokkal", fogalmazott dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, országgyűlési képviselő a péntek esti megnyitón.

 

Ami Veszprém megyében történt, országszerte követőkre talált. A Veszprémi Művész Céh megalakulása példaadó, később több jött létre, ma mintegy harminc művészeti közösség működik az országban, mondta a kiállítást megnyitó P. Szabó Ernő. A művészettörténész kiemelte, a jubileumi tárlat kerek képet mutat a kortárs művészetről, tükröződnek a kortárs tendenciák. Veszprém, a Balaton-felvidék mindig vonzó úti cél volt és nagyszerű hely az alkotók számára. Vannak, akik a természeti élményt, mások "lélek tájakat", emberi arcokat örökítenek meg. A kiállítás erőssége a grafikai anyag, nemes technikák jelenléte, de láthatunk fotókat, iparművészeti alkotásokat, plasztikákat. Nehéz megjósolni, hogy ezekből a művekből mi marad fenn, de sok új érték született, hangsúlyozta a művészettörténész.

A Veszprémi Művész Céh nem hiányozhat a város kulturális életének palettájáról, mondta Porga Gyula polgármester köszöntőjében, aki a születésnapon egy szimbolikus ajándékot, palettát adott át Veszeli Lajos festőművésznek, a művész céh jelenlegi céhmesterének. Veszeli Lajos elődeinek, a korábbi céhmestereknek, valamint a kiállítás rendezésében segítő művészeknek is köszönetet mondott. A Hangvilla méltó helye a művészeteknek, nemcsak a zenének, de a képzőművészetnek is, köszönte meg az új kulturális központnak, Bélafi László ügyvezetőnek a befogadást. A céhmester reményének adott hangot, hogy több fiatal csatlakozik a művészeti közösséghez.

A megnyitón közreműködtek a Mendelssohn Kamarazenekar muzsikusai Kováts Péter Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész irányításával és Dominek Anna, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze. A Papkeszi Bocskai István Református Általános Iskola képzőművész körének tagjai megidézték a klasszikus festőket, festményeket. Kiléptek a képből, alakításukkal megelevenedtek a képzőművészeti alkotások.

A jubileumi kiállítás április 14-ig látható a Hangvillában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!