Veszprém

2016.02.22. 18:26

Áldozatvédelmi hét Veszprém megyében

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ami azóta a bűncselekmények áldozatinak napja is, amelyet 1993. óta Magyarországon is megtartanak – közölte Futtató Norbert címzetes alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) bűnmegelőzési osztályának vezetője.

Kovács Erika

Mint mondotta, a VMRFK is kiemelten kezeli a bűncselekmények miatti áldozattá válás megelőzését, a már érintett személyeknél pedig a gondoskodást.

– Hogy üzenetük eljusson az emberekhez és a bűncselekmények miatti áldozattá válás csökkenjen, a főkapitányság 2016. február 22–28. között tartandó Áldozatvédelmi héten szólítja meg a lakosságot – fogalmazott, hozzátéve, a program alatt a főkapitányság széles körű prevenciós tevékenységet végez, amelynek fő célja a megelőzés. Utalt rá, a hétre tekintettel jelentetik meg az Elektronikus lakossági bűnmegelőzési hírlevelet, amit közel 500 intézménynek, szervezetnek, személynek juttatnak el. A megye rendőrkapitányságain elhelyezett televíziókon áldozatvédelmi tájékoztatót közölnek. Az ajkai bűnmegelőzési információs ponton február 25-én 14 órától tájékoztatót is tartanak.

Rámutatott, az áldozatvédelmi héten a megyében az idősek körében és az oktatási intézményekben a prevenció témája az áldozatvédelem, áldozatsegítés, az idősek sérelmére elkövetett trükkös lopások, az iskolai alkalmi lopások, az internet veszélyei. Az áldozatsegítésben közreműködő szervezetekkel közösen helyben is figyelemfelhívó kampányokat indítanak. A VMRFK bűnmegelőzési osztálya Promenád a királynék városában az idősek biztonságáért címmel új bűnmegelőzési programot kezd el ezen a héten: február 22–24-én ezzel az új szolgáltatással áll Veszprémben, illetve a társasházban, lakótelepen élő idős személyek rendelkezésére. Ezután folyamatosan bővíti a rendőrség az időpontokat és a programot a megyében.

A programról kiderült, a jelentkezők az életükre jellemző útjaikat (például bolt, patika, posta) a rendőrség szakembereivel tehetik meg. Már indulás előtt közölnek velük tanácsokat, például arról, mennyi pénzt vigyenek magukkal, azt hova tegyék, milyen sorrendben érintsék az úti célokat. Az alezredes kiemelte, ezután az adott városrész, az útvonal sajátosságai alapján hívják fel a lehetséges veszélyforrásokra a figyelmet, ha szükséges, javaslatot tesznek a megelőzésre. – Ezeknek a bűncselekményeknek a helyszíne esetenként a sértett lakása, mégis az utcát kell elsődleges veszélyforrásnak tekinteni. Megfelelő felkészítés után bárki úgy felfigyelhet esetleges támadóira, mint azok rá. A programban részt vett személyek aztán környezetüknek is átadhatják a tanácsokat – vélekedett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!