Veszprém

2015.12.21. 19:22

Átadás előtt az onkológiai centrum

Veszprém – Befejeződött a regionális onkológiai központ kialakítása, a műszaki engedélyek kiadása után január végétől fogadhat betegeket a komplexum.

Marton Attila

Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója kiemelte, az intézményben az elmúlt tíz évben mintegy tizenegymilliárd forint fejlesztést hajtottak végre. A centrum várhatóan január végén fogadhat először beteget a működési engedélyek beszerzése után, ekkor ünnepélyes átadót is tartanak, mondta kérdésünkre a főigazgató, aki érdeklődésünkre arról is tájékoztatott, hogy a tárgyi feltételek mellett a személyi feltételek is adottak, ugyanis minden szakemberrel szerződést vagy előszerződést kötöttek, aki ahhoz szükséges, hogy megkapja a működési engedélyt a centrum. Az onkológiai központban mintegy 120-an dolgoznak majd, köztük sugárfizikusok, sugárterapeuták, gyógyszerészek, ápolók, asszisztensek, adminisztrátorok.

Sas Tibor, a kórház informatikai osztályának irányítója, Cselik Zsolt,a sugárterápiás osztály vezetője és Fekete Viktória vezető asszisztensaz egyik lineáris gyorsítónál. A műszerek a legmodernebbek

A fejlesztésről Czinkotay Frigyes projektmenedzser elmondta, a közel 4300 négyzetméter alapterületű, háromszintes onkológiai központ alagsorában a sugárterápiás berendezések kaptak helyet, a földszinten fogadják a betegeket, valamint itt folyik majd a járóbeteg-ellátás, az emeleten pedig az eddigi 32 ágyas onkológiai osztály helyett összesen 62 ágyas fekvőbetegosztály jön létre, az épület tetején mentőhelikopter-leszállót létesítettek.

A központ komplex onkológiai ellátást nyújt majd, a cél, hogy a betegek a lehető legrövidebb időn belül kezeléshez jussanak, mondta Cselik Zsolt, a sugárterápiás osztály vezetője az épület bejárásán. A betegek a speciális, úgynevezett besugárzástervezési CT elkészítése után a két azonos tudású lineáris gyorsító valamelyikén kapják meg a kezelést.

A fejlesztés összköltsége közel 4,3 milliárd forint volt, amelyet az Európai Unió és a magyar állam biztosított. A központban évente mintegy 1500 Veszprém és Fejér megyei beteg sugárkezelését végezhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!