Veszprém

2016.10.14. 09:35

Az élet titka avagy sci-fi és genetika a Lovassyban

Veszprém - Sci-fi be illő szövegeket, híreket is elemezhettek, vitába szállhattak a zsűrivel az egészségbiológiai tanulmányi verseny résztvevői a Lovassy László Gimnáziumban.

Kutasi Zsófia

Az EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaság és a veszprémi Lovassy László Gimnázium már második alkalommal hirdetett egészségbiológiai tanulmányi versenyt a középiskolák 11. osztályos diákjainak, melynek központi témája idén az „élet titka”, a genetika tudománya, nyitott kérdései és jövőbeli távlatai a személyre szabott egészségtudományok korában.

Szalainé Tóth Tünde biológiatanár, a verseny egyik főszervezője elmondta, a verseny középpontjában az egészségbiológia áll, a cél, hogy a fiatalok figyelmét felhívják az egészségtudatosságra. Olyan diákok jelentkezését várták, akik érdeklődnek a biológiai tudományok legizgalmasabb kérdései iránt és akik szeretnek érdekes tudományos tényekről, lehetőségekről és jövőbeli perspektívákról gondolkodni, szívesen vitatják meg nézeteiket vagy fogalmaznak meg új kérdéseket. Szalainé Tóth Tünde elmondta, a téma önmagában is izgalmas és a fiatalokat is érdeklik a genetikával kapcsolatos kutatások. Az országos megmérettetésre 27 iskola 38 csapata jelentkezett a jeles szakemberekből álló zsűri pályamunkák alapján választotta ki a továbbjutókat. A Lovassyba a versenyre tizenkét, három fős csapat érkezett.

A szervezők célja, hogy hagyománnyá váljon a versenysorozat; tavaly a Semmelweis emlékévhez kapcsolódva rendeztek versenyt.  Szalainé Tóth Tünde hangsúlyozta, a Lovassyban a természettudományos oktatás kiemelt jelentőségű, melyhez jól illeszkedik az idei verseny is.

Száz éve született Francis Crick, angol molekuláris biológus, biofizikus, ehhez az évfordulóhoz kapcsolódik a megmérettetés témája.

A díjak mellett az első hat helyezett csapat egy laborlátogatáson vehet részt a SE Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!