Veszprém

2014.04.29. 12:16

Az LMP az európai szintű érdekvédelemért

Veszprém – Egy évtized alatt nem sikerült felzárkózni az Európai Unióhoz a munkavállalói érdekképviselet erősségét illetően, holott erre nagy szükség lenne a versenyszférában és a közszférában, mondta Gerstmár Ferenc a munka ünnepe kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Balla Emőke

Helyi szinten sem túl jók a tapasztalatok, közölte az LMP veszprémi önkormányzati képviselője. Veszprémben a városvezetés több esetben a döntéseiről szóló tájékoztatást nevezi egyeztetésnek. Legfőbb erénynek nem a szakmai tudást, hanem a lojalitást tartja. „A legutóbbi közgyűlésen odáig jutottunk, hogy egy egy fideszes önkormányzati képviselő azt feszegette, hogyan mert egy szakszervezeti vezető informálódni az intézményekben dolgozók körében.” Az LMP elkötelezett amellett, hogy változtasson a helyzeten. Ebben fontos partnernek tekinti a szakszervezeteket. Ahhoz, hogy fejlett, nem megfélemlíthető, európai szintű érdekvédelem alakulhasson ki, fontos a szakszervezetek anyagi függetlenségének biztosítása, hangsúlyozta a képviselő.

Az LMP a személyi jövedelemadóból felajánlható kétszer egy százalékot háromszor egy százalékra növelné és eltörölné azt a megkötést, ami megszabja, hogy az egy százalékokat mire kell felajánlani, mondta Guzslován Gábor, az LMP Veszprém megyei szervezetének tagja. Ezzel a társadalom olyan rétegeihez jut el az érdekvédelem, ahol eddig nem volt rá keret. A megerősödött szakszervezetek szakértelmükkel és pontos helyismeretükkel hatékonyabban léphetnek fel a visszaélésekkel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!