Veszprém

2015.11.06. 12:08

Brusznyai Árpád újratemetése - Borbás János fotóiból nyílt kiállítás a városházán

Veszprém - Borbás Jánosnak Brusznyai Árpád újratemetéséről készült fotóiból nyílt kiállítás a városházán.

Balla Emőke

Brusznyai Árpád középiskolai tanárt, a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács egykori elnökét 1958. január 9-én végezték ki, testét jeltelen sírba temették. A rendszerváltás során Brusznyai Árpádot és mártírtársait rehabilitálták és tisztességgel újratemették. 1990. július 13-án sok száz tisztelője, egykori tanítványai, barátai, harcostársai és családja jelenlétében Budapesten, a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájában tartották végső búcsúztatását. Brusznyai Árpádot ugyanott temették el, Nagy Imre, Maléter Pál, Gyimes Miklós és a többi ötvenhatos mártír közelében, ahová annak idején, kivégzése után elföldelték. A Magyar Demokrata Fórum veszprémi szervezete különbuszokat indított Budapestre, így Veszprémből is sokan jelen lehettek a végtisztesség megadásán.

A rendszerváltás felemelő pillanatát örökítik meg Borbás János fotói, mondta a városházi kiállítást megnyitó Porga Gyula. A polgármester megköszönte Borbás Jánosnak és a KDNP Veszprém városi szervezetének, hogy a fotókat mindenki számára elérhetővé, közkinccsé tették. Az az időszak, melyet a képek megidéznek, történelmünk szép korszaka volt, s ma is a szívünkben él, közölte. A fotókon sokan felfedezhetik magukat, akik részesei lehettek az akkori pillanatnak.

A mostani kiállítással hagyományt teremtenek: november 4-én az 1956-os szovjet megszállásra, a forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeznek, az esemény ezentúl kiállítással is kiegészül.

fotó: Penovác Károly

Borbás János, a Napló egykori fotóriportere elmondta, nagyon sok anyaga van a rendszerváltásról, a lényeges eseményeken mindenhol jelen volt, köztük a budapesti taxisblokádon. Brusznyai Árpád újratemetését is megörökítette. Jólesett számára, hogy nagyon sokan részt vettek Brusznyai búcsúztatásán, tanárai, barátai, az általa szeretett emberek. A fotóanyag megjelent a Naplóban és több médiában. A képeket felajánlotta a KDNP-nek, mely azt ígérte, a megyében több helyen is bemutatja azokat. Borbás János szeretné, ha a fotók Brusznyai életének helyszíneire, Vácra és Szentesre, egykori középiskolája városába is eljutnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!