Veszprém

2016.01.08. 18:44

Brusznyaira emlékezett a Jobbik

Veszprém - A forradalom idején megnyilvánult Brusznyai Árpád emberszeretete és demokráciába vetett hite, mondta Forgóné Kelemen Judit.

Balla Emőke

A Jobbik önkormányzati képviselője a Lovassy gimnázium kertjében álló Brusznyai-szobornál emlékezett a mártír tanárra, a Veszprém Megyei Forradalmi Nemzeti Tanács elnökére, aki mindent elkövetett azért, hogy ne legyen vérontás a városban, tanítványait nem engedte fegyveres harc közelébe. Papp János életét is megmentette, aki közbenjárt azért, hogy Brusznyait kivégezzék. 1958. január 9-én végezték ki, a Himnuszt énekelve ment a bitófa alá.

Vitéz Mayer Ferenc történész párhuzamot vont Brusznyai Árpád és a győri Tihanyi Árpád élete között. Mindketten tanáremberek voltak, humanista szellemben nevelték az ifjúságot. Elmehettek volna külföldre, de nyugodt lelkiismerettel itthon maradtak. A történész szólt arról, hogy a gimnázium kertjében álló szobrot egy jól látható, megvilágított helyre kellene áthelyezni. Azt kérte a résztvevőktől, ápolják Brusznyai tanár úr emlékét, a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján vegyenek részt minél több megemlékezésen.

A kommunizmus elvette az emberek hitét, hazaszeretetét, évezredek értékeit tiporta sárba. Ennek a családokat tönkretevő rendszernek esett áldozatul Brusznyai tanár úr. 1956 példa arra, hogy a magyar nemzeti öntudatot nem lehet kiirtani, mondta Dufka Gábor, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom városi vezetője.

A megemlékezésen Juhász Antal szavalt, majd a szobornál koszorúkat helyeztek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!