Veszprém

2012.03.24. 07:57

Buddhák és pop-art - Megújult a László Károly Gyűjtemény

Veszprém - Szombaton 16 órakor nyílik meg ünnepélyesen a nagyközönség előtt a László Károly Gyűjtemény megújult állandó kiállítása két időszaki tárlat kíséretében a Dubniczay-palotában.

Bartuc Gabriella

Látni kell a László Károly Gyűjteményt, a modern képzőművészet egyik fontos tárházát,  benne Kassák, Moholy-Nagy, Vasarelly, Rippl-Rónai, Márffy Ödön, Aba Novák és mások alkotásaival.
 


Az átrendezett termekben   több mint 200 mű található, amelyek igen széles horizontot foglalnak magukban, a gyűjtő  széles körű képzőművészeti érdeklődését mutatva. A kiállított legkorábbi  mű Bihari Sándor Alföldi naplementéje, a magyar tájképfestészet korai realista stílusú alkotása. Ettől hosszú út vezet a most Veszprémbe került pop-art kompozíciókig. Ez az út nyomon követhető a tárlaton. A gyűjtemény címe is erre utal: Az akadémiától a pop-artig  művek, stílusok a 20. századból.  
 
Több mint 30 olyan alkotás érkezett, amelyeket még nem láthattak a veszprémiek, köztük a '60-as évek úgynevezett kibernetikus-elektronikus, illetve op-art vonulatával.  Kérdésünkre,  van-e esély arra, hogy ide kerüljön  a Bázelben élő műgyűjtő egész kollekciója, Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, a kiállítás kurátora  azt válaszolta,  vannak ilyen kezdeményezések, László Károly sem zárkózik el ettől. A műgyűjtő egyébként tavaly újabb tízéves megállapodást kötött a művek elhelyezésére és bemutatására a veszprémi önkormányzattal és a Művészetek Házával.


 
A megújult gyűjtemény szakmai bevezetőjét a szombati megnyitóünnepségen  Passuth Krisztina művészettörténész tartja, aki a  az 1970-es  évek óta figyelemmel kíséri a gyűjtemény sorsát és a veszprémi válogatásnak is tanácsadója volt 2004-2005-ben.

Két időszaki kiállítás is nyílik szombaton a Dubniczay-palotában, mindkettő úgyszintén László Károly Gyűjteményből. A délkelet-ázsiai gyűjtemény darabjai, illetve a magyar származású párizsi fotográfusnők munkái egy hónapig lesznek láthatók. Ergy Landau (Landau Erzsi) és Nora Dumas (Kelenföldi Telkes Nóra) a 30-as évektől Párizsban dolgoztak, ott teljesedett ki az életművük.  László Károly igen korán felismerte, a fotó milyen fontos a vizuális művészetben és korán elkezdte a gyűjtésüket. Vannak olyan fotográfusok, akiket ő fedezett fel újra - magyarázza Hegyeshalmi László, aki a sok látnivaló között felhívja a figyelmünket többek között egy hatalmas, több méteres képre, Sascha Wiederhold sajátos stílusú alkotására a múlt század elejéről, amelyet egy építőipari cég állványai segítségével tudtak felrakni a Dubniczay-palota falára.


Okostelefonnal a Dubniczay-palotában

Annak érdekében, hogy a látogatók könnyebben eligazodjanak a tárlaton, QR-kódos jelet hagytak a művek alatt, amit mobiltelefonnal  be lehet olvasni. Egy weboldalra jutva megtudhatja a fontosabb információkat a látogató  a   kiállítás tárgyairól, az alkotókról. Maga az alkotás is megjelenik a telefon kijelzőjén - tudtuk meg Áfrány Gábortól, a László Károly Gyűjtemény megújult állandó kiállításának társkurátorától. A kiállítás másik társkurátora Herth Viktória. Kurátor: Hegyeshalmi László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!