Veszprém

2013.12.05. 19:35

Az együttműködésről tárgyaltak a dél-afrikai nagykövettel

Példaértékű a város szépsége, az egyetem tevékenysége, mondta Johann Marx, a Dél-afrikai Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Kovács Erika

A diplomatát Némedi Lajos alpolgármester fogadta csütörtökön hivatalában a polgármester halaszthatatlan teendője miatt.

– Magyarországnak különleges szerepet szánunk a kétoldalú kapcsolatokban, az együttműködésben – hangsúlyozta a magas rangú vendég, aki nagy elismeréssel beszélt a Pannon Egyetem munkájáról, különös tekintettel a kutatásra és fejlesztésre. Büszkén említette meg a hazája és a Pannon Egyetem közötti, régóta tartó együttműködést, ők főként a kutatás-fejlesztés terén tanulhatnak sokat tőlünk – közölte.

Johann Marx dél-afrikai vörösborral ajándékozta meg Némedi Lajost, aki magyar fehérborral viszonozta (Fotó: Penovác Károly)

A kétoldalú megbeszélésen egyebek mellett gazdasági, kulturális, idegenforgalmi együttműködésről beszéltek. Megállapodtak abban, hogy dél-afrikai kulturális csoportok mutatkoznak be Veszprémben, aminek kiemelkedően színvonalas helyszínt biztosíthat a Hangvilla, az itteniek pedig majd ott adnak ízelítőt a magyar értékekből. Avendéget lenyűgözte Veszprém szépsége, turisztikai okok miatt nagy előnynek tartotta, hogy közel van a Balaton.

Némedi Lajos alpolgármester utalt a város lendületes, többirányú fejlődésére, amit állami, uniós, valamint magánjellegű források bevonásával valósítanak meg. Hozzátette: a nehéz években is jelentős eredményt mutatott fel a megyeszékhely, fejlődést produkált, Veszprém történelmi múltja pedig összefügg Magyarország és Európa múltjával. Nemcsak a múltra vagyunk büszkék, hanem a jelent is látványosan építjük – hangsúlyozta a város alpolgármestere. A diplomata egy palack, világszerte híres dél-afrikai vörösborral ajándékozta meg az alpolgármestert, aki kitűnő magyar fehérborral lepte meg a diplomatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!