vetélkedő

2017.10.19. 20:11

Döntő csata a Nagy Háborúról

Döntő csatát vívtak mindazon veszprémi diákok, akik iskolájuk képviseletében vettek részt, az EVCE (Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság) és a Veszprémi Önkormányzat közös, az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából a Sétál a család Veszprémben a Nagy Háború nyomában című sétafüzet tematikája alapján rendezett vetélkedősorozat döntőjén.

Jákói Bernadett

A három kategóriában első helyezést elért csapatok Fotó: a szerző

A Szentháromság téren 11 csapat gyülekezett, a felkészítés és az eligazítást követően Oláh Emil protestáns tábori lelkész megfontolandó gondolataival indultak útnak a Nagy Háború veszprémi epizódjaihoz köthető helyszínekre, ahol korhű jelmezes szereplők várták a diákokat .

A megnyitón 11 csapat hallgatta végig Oláh Emil alezredes, protestáns tábori lelkész útravalóját

Az eredményhirdetést megelőzően tábori konyhareceptek összeállításában is jeleskedniük kellett a versenyzőknek. . A helyszíneket végigjárva a Piarista Gimnáziumtól az Óváros téren át a Matulka pékséget (ma a Rákóczi utca 5.sz. ház üzletsora) érintve a Kapuváry házat, mint a régi Városházát, majd az Alsóvárosi temetőben és környékén , végül a Vörösmarty téri emlékműnél oldották meg a csapatok a helyi ismeretekre támaszkodó feladatokat. A jelmezekbe öltözött füzetszerkesztők a kor visszaidézésével emelték a látványos, interaktív utcai vetélkedő döntőjének a hangulatát. Az eredményhirdetésre az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében került sor, a díjakat Schreiber Márta könyvtárigazgató helyettes, Némedi Lajos alpolgármester és Oberfrank Pál színházigazgató adta át a döntőben sikeresen helytálló csapatoknak. A katonazenekar fúvósaival egy harsány, toborzó katonadalt is megtanult a közönség énekelni Toldi Miklós a Magyar Honvédség Légierő Zenekar karmester helyettese segítségével.

A három kategóriában első helyezést elért csapatok Fotó: a szerző

A zsűri 3 kategóriában ítélt első díjat, így az általános iskolások között a Kossuth Lajos Általános Iskola csapata, a középiskolások I. korosztályában az Ipari Szakgimnázium 11. évfolyama a második kategóriában a Séf Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnázium és Szakközépiskola 31.-esek csapata került az élre. A díjazásban az értékes tárgyi jutalmak mellett az eredményesen szereplő csapatok felkészítőikkel a Nemzeti Színház és a Veszprémi Petőfi Színház egy-egy , az első világháborút felidéző színdarabjaira kaptak meghívást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!