Veszprém

2014.08.10. 20:31

Egy múltba veszett oktatás öröksége

A veszprémi volt zsidó iskola történetét kutatják a Dózsa György Általános Iskola 8.osztályos diákjai.

Jákói Bernadett

A Holocaust 70 Emlékév kapcsán egy országos pályázat keretében kaptak lehetőséget érdeklődő általános és középiskolás tanulók arra a kutatásitanulmánymunkára, miszerint mutassák be városuk ma már nem meglévő, vagy ma mára más funkcióban működő egykori zsidó iskolájának a történetét, dolgozzák fel a helyi sajátosságokat a településük korra jellemző jegyeivel.

A cél, bemutatni az 1944-ig működő zsidó oktatási intézmények múltját, és emléket állítani a mára már elfeledett zsidó iskolák diákjainak, és tanárainak. Az elkészült gyűjtésből tanulmányt kell készíteniük, és a saját iskolájuk diákjai számára beszámolniuk a kutatási eredményekről.

Az első pályázati konzultációra a Helyismereti Gyűjtemény kutatóterme adott helyet (Fotó: Jákói Bernadett)


A figyelem elsősorban az egykori izraelita közoktatási intézmények több évszázados működésére, a hajdani zsidó közösségek oktatási és kulturális életének megismerése irányul. Fókuszálva a kultúrtörténeti örökségeikre, gazdasági, kereskedelmi szerepükre, a zsidó közösségek, jeles személyek, városokban betöltött közéleti funkciójukra. A legérdekesebb időszak, a XIX.sz.-XX.sz. fordulója, amikor is városunk életében látványos változás következett be, ami a társadalmi, gazdasági fellendüléseket is maga után vonta. Nem utolsó sorban, ebben az időszakban épült újjá a Nagy cserháti Tűzvész után a Szabadi utcai Zsidó Iskola klasszikus épülete azzal a kapuval, ami napjainkra, felújítva a városi Holocaust Emlékmű lett. A diákok, Bede Melinda, Demény Bence, Felleg Noé, Funst Benjamin, Mann Lotti, leendő nyolcadikos tanulók részesülhettek iskolájuk igazgatójától, egyben felkészítőjüktőlVeress József tanár úrtól a megtisztelő felkérésben. A diákok nagy örömmel és várakozással kezdik meg az izgalmas kutatási munkát, a témába mélyülést. Az első segítséget, és inspirációt Máthé Évától, a téma helyi szakértőjétől kapták, az első konzultáció helyszíne pedig az EKMK Helyismereti Gyűjtemény kutatóterme volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!