Veszprém

2014.04.03. 16:22

Ékes szkíta aranykincsek

Veszprém – A szkíta birodalom kincseiből nyílt kiállítás Emberek aranyban címmel a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön.

Marton Attila

A tárlaton a szkíta kultúra leghíresebb emléke, az issyk-i aranyember öltözéke is látható. Az előkelő szkíta harcoshoz hasonlóan a kiállítás többi tárgya is pontos másolata a régészek által megtalált emlékeknek. A harcos mellett különféle állatokat – ló, szarvas, griff, nagymacska - ábrázoló aranydíszek, valamint arany hajtű, tőr, ivókürt, diadém és áldozati tárgyak is láthatók. Limbacher Gábor múzeumigazgató köszöntőjében hangsúlyozta, a kiállítás tárgyai olyan világkép tükrei, amelyek azt mutatják, hogy a szakrális ábrázolások az örökkévalónak szólnak.

Hozzátette, a vándorló népek, s így a szkíták temetkezési kultúrájában is megjelenik az az elképzelés, hogy a földi lét csak egy átutazás. Bikádi László, a kiállítás létrehozásában közreműködő cég kommunikációs vezetője úgy vélte, a szkíta és a magyar kultúra közötti hasonlóságok azt az elgondolást erősítik, hogy a két kultúra egymásra épült.

S. Perémi Ágota régész szakmai bevezetőjében a kiállított tárgyak lelőhelyeit mutatta be. A megnyitón közreműködött a Bándi Dobkör. A kiállítás május 25-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!