Veszprém

2015.11.12. 06:33

Érzékenyítő órán vettek részt a Közgáz tanulói

Veszprém – Rendhagyó esélyórán ismerkedhettek meg a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola dísztermében 9–10. osztályos diákok a vakok és gyengén látó polgártársaink hétköznapi életével, napi küzdelmeivel.

Jákói Bernadett

Az érzékenyítő tréning minden évben többször is helyet ad a nem mindennapi osztályfőnöki órának. A Vakok és Gyengénlátók Veszprémi Egyesületének négy lelkes tagja, Németh Attila, Nagy Gabriella,Nagy István és Murányi Imre mutattak be életük mindennapjaiból epizódokat, pillanatokat, hogyan élik át azokat a nehézségeket, amelyek a látó embereknek nem okoznak gondot. Szituációs játékokon keresztül szemléltették, hogy az őket érő társadalmi kihívások mennyire befolyásolják ügyeik intézését, a közlekedést, a tanulási folyamatokat.

Nagy Gabriella személyes esetpéldáján keresztül illusztrálja a vakok és gyengén látók közlekedési nehézségeit. Fotó: Jákói Bernadett

Megismerkedhetett az ifjúság a fehér bot használatával, a Braille-írással és a különleges, tapintható betűkkel, valamint személyes példáikon keresztül adtak útmutatást, hogy mennyire toleráns, segítő-e a többségi társadalom, ha látássérült emberekkel van dolguk az élet egyes területein. Bemutatást tartottak a mobiltelefon használatáról is, amely igencsak elgondolkodtatta a ma szinte csak mobil világhoz szokott, megdöbbent arcú fiatalságot. Érdekes, humoros történetekkel igyekeztek segíteni a látóknak kevésbé, de az ő privát életükben nagyon is fontos, alapvető problémák megértését és elfogadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!