Veszprém

2014.01.08. 18:58

Évzáró rendezvény

Veszprém – Kedves és színvonalas évzáró rendezvényt tartott a közelmúltban a Kozmutza Flóra Alapítvány.

Marton Attila

A Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola aulájában a tanulók adtak műsort, Gyöngyösi Dóra táncát Kiss László kísérte énekével (felkészítő: Tróbert Marianna, Simon Zsuzsa), majd néhány diák Játék a csillagokkal címmel adott elő verses összeállítást.

Bernáth Ildikó, az alapítvány elnöke elmondta, az intézménynek nincs forrása kulturális és szabadidős tevékenységek finanszírozására, ebben segít az alapítvány: 2013-ban adományokból, a személyi jövedelemadó egy százalékos felajánlásaiból, magánszemélyek és cégek támogatásából, pályázati forrásokból mintegy 2,5 millió forint gyűlt össze. A 16 éve működő alapítvány jóvoltából tavaly nyári táborban voltak a gyerekek, bérletük van a Petőfi Színházba és a Pannon Várszínházba, emellett kirándulásokat szerveztek és moziba is eljutottak. Az elnök szerint az előítéletek leküzdésében nemcsak az lényeges, hogy az emberek megismerjék a fogyatékkal élők életét, hanem az is, hogy az iskolából kikerülve értékelőállító munkát tudjanak végezni. Példaként említette: a 2012-es londoni olimpián résztvevő magyar sportolók formaruháját – amelyet később beválasztottak a tíz legszebb közé – és a kiegészítőket megváltozott munkaképességű emberek készítették.

– A szülők akkor teszik a legtöbbet, ha fenntartás nélkül szeretik gyermeküket, a pedagógusok akkor, ha a gyermekekben szunnyadó képességeket kibontakoztatják, míg az alapítvány akkor, ha lehetővé teszi a gyermekeknek, hogy megismerjék és részesei legyenek az egészséges gyermekek világának, fogalmazott Bernáth Ildikó.

Dr. Sindlerné Kloó Györgyi, az iskola igazgatója elmondta, háromtól 23 éves korig nevelnek középsúlyos értelmileg akadályozott gyermekeket az intézményben. Jelenleg 159 gyermek tanul náluk, köztük 71 kollégista, akik hétfőtől péntekig vannak a bentlakásos iskolában, ahol negyven pedagógus tanít, munkájukat húsz egyéb szakember segíti. Tanulóik hat helyen végeznek munkát Veszprémben. Az igazgatónő elmondta, az alapítvány szülői kezdeményezésre jött létre, segítségével szélesedik a társadalom felé nyitott kapu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!