Veszprém

2013.06.11. 17:09

Ezer lakásnyi érték épül be a Csolnoky kórházba

Közel ötmilliárd forintból valósul meg a Csolnoky Ferenc Kórház struktúraváltása, ehhez 4,3 milliárd forint európai uniós forrást nyertek el. Orvosi gépek és műszerek vásárlására 2,6 milliárd forintot fordítanak.

Varga Domokos Péter

Ezek az adatok a kórházban hangzottak el, ahol sajtótájékoztató keretében adták a műszerek egy részét, ultrahang készülékeket, video endoszkópokat és altatógépeket.

Rácz Jenő, a kórház főigazgatója Ferenc pápa szavaira utalva mindennapi csodának nevezte az intézményükben zajló fejlesztéseket. Csak a bemutatott műszerek értéke 100 millió forint, azaz tíz veszprémi felszerelt lakás ára. A következő egy évben minden héten körülbelül ilyen nagyságrendű beruházás valósul meg a Csolnoky kórházban a struktúraátalakítási projekt keretében. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt a kórházat körülbelül ötszáz felszerelt lakás árával fejlesztik.

Rácz Jenő, a  kórház főigazgatója, Török Krisztina, a Gyemszi főigazgatója és Szócska Miklós államtitkár a  sajtótájékoztatón (Fotó: Orosz Péter)

A további fejlesztésekkel együtt (onkológiai centrum, perinatális intenzív centrum, a megvalósult sürgősségi ellátó részleg) másfél év alatt ezer lakásnyi érték épül be a Csolnoky kórházba - érzékeltette a nagyságrendet a főigazgató. Merjünk büszkének lenni az eredményeinkre, hiszen ezek országos szinten is számottevőek - mondta Rácz Jenő.

Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, számtalan egészségügyi fejlesztés zajlik az országban. A veszprémi beruházások közül az onkológiai centrumot emelte ki. Elmondta, a korábbi években hitelből kellett finanszírozni az egészségügyben történő bérfejlesztést, de most az infláció két százalék körüli, az államháztartási hiány nem éri el a három százalékot. Innen már csak felfele vezet az út, reális alapja van annak, hogy még tovább lépünk az egészségügyi bérfejlesztésben - ígérte a terület kormányzati felelőse.

 

Gép-műszer fejlesztések

A gép-műszer és informatikai rendszerek között a legnagyobb csomagot a központi műtőblokk fejlesztése alkotja, erre a célra közel egymilliárd forintot fordítottak. Ez a meglévő műtőblokkon belül hét teljesen új műtő felszerelését teszi lehetővé. Az eszközök magukba foglalnak többek között két komplett laparoszkópiás tornyot. Száznegyven millió forintból alakítják ki az új központi sterilizálót, a szakmai elveknek megfelelő legmodernebb készülékekkel. Az intenzív csomag 567 millió forintot tesz ki, teljes mértékben felújítják a központi intenzív osztályt. A radiológiai csomag értéke 680 millió forint, az ultrahangé 90 millió, informatikára 215 milliót fordítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!