Veszprém

2014.03.10. 20:15

Ezeregyszáz év sikertörténet

Veszprém – Az elmúlt ezeregyszáz év sikertörténet, mondta Bayer Zsolt az Óvári Ferenc Baráti Kör Civil Összefogás által kezdeményezett rendezvényén.

Balla Emőke

Bayer Zsolt író, újságíró, publicista eredeti foglalkozása magyar-történelem szakos tanár. A Boldog II. János Pál pápa Sportcsarnokban szervezett programon rögtönzött irodalomórát tartott a résztvevőknek. Irodalmi példákkal illusztrálta, hogy mi, magyarok évszázadok óta saját halálunkra készülünk. Legnagyobb költőink, íróink, váteszeink az örök pusztulást, halálvágyat hagyták ránk. Évek óta két sor vetélkedik a „legszebb magyar verssor” címért. Petőfi Sándor Szeptember végén című versének sora: „Elhull a virág, eliramlik az élet...” és Vörösmarty Mihály Előszavának sora: „Most tél van és csend és hó és halál”. Ennyi pusztulást, reménytelenséget egyetlen verssorba belesűríteni, a világirodalomban senkinek nem sikerült.

Bayer Zsolt idézte Illyés Gyula kevésbé ismert, Koszorú című versét, melyben arról ír, hogy a magyar nyelvet elhagyták szellemei, a nyelvet nem beszélik, pusztulásra van ítélve. Ady Endre A magyar Messiások című versében úgy fogalmaz: „Sósabbak itt a könnyek, / S a fájdalmak is mások. / Ezerszer Messiások / a magyar Messiások”.

Bayer Zsolt író tartott előadást az Óvári Ferenc Baráti Kör rendezvényén (Fotó: Mátyus Tamás)

Berzsenyi Dániel azt írta: „Romlásra indult hajdan erős magyar!”, nemzeti imádságunk, a Himnusz versszakaiban is az tükröződik, nekünk, magyaroknak minden áldozat teljesen hiábavaló, nincs eredménye a küzdelemnek. Ezzel szemben az igazság az, hogy ezeregyszáz év sikertörténet, közölte az előadó. Olyan sok pusztulás, iszonyat, áldozat után mi, magyarok még mindig élünk, Európa kellős közepén. Egy nyelvet beszélünk, egy civilizációhoz, egy kultúrához tartozunk, amit őrzünk és örökül hagyunk gyermekeinknek.

Bayer Zsolt megemlítette a Mel Gibson által rendezett Apocalypto című filmet, amely ugyan az ősi maja birodalom és civilizáció hanyatlásáról, összeomlásáról beszél, de üzen nekünk, 21. századi magyaroknak is. A film nyitó idézete: „Egy nagy civilizáció nem hódítható meg kívülről, amíg nem pusztítja el önmagát." Egy civilizáció akkor pusztul el, ha belülről elpusztítja önmagát. Minket ezeregyszáz éve akartak elpusztítani, soha senkinek nem sikerült. Jegyezzük meg, az elmúlt 1100 év sikertörténet, tekintsünk így magunkra.

Sorsdöntő választás előtt állunk, utalt Bayer Zsolt április 6-ára, amikor két világ között kell választani. Kérdés, hogy reménnyel vagy ismét teljes reménytelenséggel gondolunk az előttünk álló évekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!