Veszprém

2013.04.08. 21:26

Felvidéki napok az egyetemen

A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara Felvidéki napokat szervez a héten, hétfőn a Sziveri János Intézetben a magyar folyóirat-kultúráról tanácskoztak.

Balla Emőke

A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara (MFTK) két évvel ezelőtt a vajdasági, tavaly a kárpátaljai, idén pedig a felvidéki kultúrát népszerűsíti.

A Felvidéki napok rendezvényét megnyitó dr. Horváth Géza, az MFTK dékánja elmondta: a rendezvénysorozattal a kárpát-medencei magyarság kultúrájának teljességét szeretnék bemutatni. A filológia missziós szerepét hangsúlyozta: a világot meg lehet ismerni bölcsészettudomány, költészet nélkül, de megérteni nem lehet.

(Fotó: Penovác Károly)

Porga Gyula polgármester a város és az egyetem kapcsolatáról beszélt: mindkettőjük érdeke,hogy közösen gondolkozzanak a jövőről, közösen hasznosítsák fejlesztéseiket, kapcsolatrendszerüket, tudásukat. Köszöntötte Szőcs Géza költőt, aki részt vett a megnyitón.

Az egyetemi aulában Hrapka Tibor, a Kalligram Kiadó könyvtervező grafikusának könyv- és folyóiratterveiből nyílt kiállítás. A tárlatot megnyitó Mészáros Sándor munkatársáról beszélt, aki erős alázattal, "mesterségként" végzi munkáját. Könyvborítóival nem illusztrálni akar, hanem az a célja, hogy az olvasó felnyissa a könyvet. Borítói provokatívak. Számára a képi hatás elsődleges, intenzíven alkalmazza a képi effekteket, a szöveg is vizuális, mondta Mányoki Endre. Minden képnek van egy közepe, ami megragadja, hívja az olvasót.

A Pannon Egyetemen tavaly alapított Sziveri János Intézet hétfőn a magyar folyóirat-kultúráról szervezett tanácskozást. Az intézet feladata a 20. század második felében megjelent, valamint a kortárs magyar nyelvű kelet-közép-európai és kelet-európai folyóiratok gyűjtése, a gyűjtemény feldolgozása és digitalizálása; célja, hogy új kutató nemzedéket neveljen, a fiatal kutatók munkáját segítse, mondta dr. Ladányi István egyetemi docens, a Sziveri János Intézet vezetője. A résztvevők előadásokat hallhattak az anyaországi, határon túli folyóiratokról, a magyar folyóirat-kultúra  lehetséges kutatási irányairól és módszereiről.

(Fotó: Penovác Károly)

A fiatal alkotókat jutalmazó Sziveri-díjat húsz éve adják át, második éve Veszprémben. A díjat elnyerők később a magyar irodalom legjelentősebb alkotóivá váltak. Az idei elismerést a Balatonhenyén élő Lanczkor Gábor kortárs magyar költő, író kapta, őt Csehy Zoltán felvidéki  költő, műfordító, irodalomtörténész, kritikus méltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!