Veszprém

2015.06.17. 16:25

Finnek zenéltek

Veszprém - A finnországi Jalasjärviből érkezett Jalas Chamber kamarazenekar két koncertet adott Veszprémben.

Balla Emőke

A kamarazenekar 1992-ben alakult, tagjai lelkes tanárok és növendékek. A Juhani Numminen által dirigált együttesnek tíz lemeze jelent meg, számos felkérésnek tett eleget, Spanyolországtól Romániáig, Észtországtól Görögországig sokfelé turnézott a világban.

A Jalas Chamber zenekar jótékonysági koncerten lépett fel
Fotó: Balogh Ákos

Magyarországi látogatásukon két koncertet adtak: a Hangvillában, illetve a Szent Mihály székesegyházban. Az első hangverseny bevételét a veszprémi hangversenyzongorára szánták. Neubauer Sándorné, a Veszprémi Turisztikai Egyesület elnöke köszöntőjében a nemes kezdeményezésről beszélt. A hangversenyzongorára eddig közel 10 millió forint gyűlt össze.

A kamarazenekar finn és magyar szerzők műveit játszotta. A legismertebb finn zeneszerző, Jean Sibelius százötven évvel ezelőtt született, idén különösen nagy figyelmet fordítanak műveire. Sibelius ünnepi művével kezdődött a koncert, majd Bartók népdalfeldolgozásaival folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!