Veszprém

2013.12.09. 15:20

Földkérdések és a választások

Veszprém - Botrányos agrárkamarai választások címmel tartott hétfőn a Parlamentben sajtótájékoztatót Gőgös Zoltán.

Varga Ibolya

A mezőgazdasági bizottság alelnöke, Veszprém megye országgyűlési képviselője, Gőgös Zoltán sajtótájékoztatóján azt mondta el, hogy országszerte visszaélésekre derült fény a helyi agrárgazdasági bizottságok választásánál. Szerinte ez elsősorban azért lényeges, mert nagyon valószínű, hogy a későbbiekben ezek tölthetik be az új földtörvény alapján létrejövő helyi földbizottságok szerepét. A termőföld adásvételéhez pedig a földbizottságok jóváhagyására lesz szükség. Minthogy a bizottságokban szinte kizárólag a olyan tagok vannak, akik a Fideszhez kötődnek, azért tartanak attól, hogy az földek eladásakor kedvezményt élvezhetnek a párthoz közel álló személyek.

Gőgös Zoltán elmondta: Székely László, az alapvető jogok biztosa ugyancsak a földtörvény átalakítását szorgalmazta, amiért az agrárgazdasági bizottságok nem reprezentálják a földtulajdonosok teljes körét, és döntésük ellen nem lehet fellebbezni. Az alelnök szerint így nemcsak az állami földbérleteknél, hanem a magántulajdonban lévő földek adásvételénél is egy „Fidesz-kötöttségű" rendszer jöhet létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!