Veszprém

2012.03.06. 18:56

Forradalmár költő Veszprémben

Veszprém - Petőfi Sándor 164 évvel ezelőtt szállt meg megyeszékhelyen. A Veszprémben tartózkodásának emlékére koszorút helyeztek el a költő veszprémi emléktáblájánál.

Szabó Zsuzsanna

A közös megemlékezést a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a Veszprém Megyei Hagyományőrző Egyesület szervezte meg. Szerdahelyi Boldizsár, a Padányi iskola tanulója 1848-as katonadalát követően ifj. Szathmáry Árpád, a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola igazgatója mondott beszédet. Kiemelte, minden népnek van egy vagy több nagy, nemzeti költője, nekünk ilyen Petőfi Sándor. A tehetséges vándorköltő és a türelmetlen forradalmár, kinek megítélése még ma, halála után oly sok évvel is egységes. Az emlékező beszédet követően Petőfi Egy gondolat bánt engemet című verse hangzott el Bognár Renáta, a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola tanulójának előadásában.

A város képviseletében Némedi Lajos alpolgármester helyezett el elsőként koszorút a Megyeháza téri Petőfi-emléktáblánál. Őt a megemlékezést szervező egyesületek képviselői követték, majd a jelen lévő civil szervezetek, köztük a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség Veszprém, a Lokálpatrioták Egyesülete, végül a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezete képviselői.
Az ünnepség után a jelenlévők megállapították, a jövőre éppen százéves emléktábla és fakerete felújításra szorul.        


Petőfi többször is járt Veszprémben

A költő  1848. március 5-6-án az egykori Stingli vendégfogadóban szállt meg feleségével. Az épület falán található emléktáblát 1913 márciusában a Veszprémi Színpártolók Egyesület helyezte el. Petőfi  több alkalommal járt a városban, A vadonban című verse alá ő maga írta: Veszprém 1842. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!