Veszprém

2013.04.17. 18:29

Fórum rádiósokkal a sajtószabadságról

Szólásszabadság nélkül nincs demokrácia, hangzott el a Magyarország viharban elnevezésű, a Szeglethy Baráti Kör által szervezett szerdai fórumon.

Marton Attila

Vicsek Ferenc főszerkesztő a 2010-es kormányváltás óta a médiarendszerben bekövetkezett változásokról, valamint a médiahatóság és a rádió közötti, két évig tartó pereskedésről beszélt. Elmondta, a vidéki - így a veszprémi - frekvenciákon várhatóan már nem szól a rádió, de azon dolgoznak, hogy az internet mellett telefonon is hallgathatók legyenek. A rádió külpolitikai újságírói a nyugati sajtó Orbán-kormányt érő kritikáit elemezték.

A műsorában hat ország 29 lapját szemléző Szelestey Lajos elmondta, a nagy világlapok egyformán kritikusan szemlélik a kormány tevékenységét, függetlenül attól, hogy baloldali, liberális vagy konzervatív újságról van szó.

Zentai Péter úgy fogalmazott, a kormány a külföldi bírálatokat úgy tálalja, mintha azok Magyarországot, s nem a kabinetet támadnák. A külpolitikai újságíró szerint "a média nyolcvan százaléka le van fedve a kormánypropagandával", a kereskedelmi televíziók csak felszínesen közvetítik a politikát, míg a kereskedelmi rádiók a "kormányzati ellenőrzés alatt álló hírmonopólium", a Magyar Távirati Iroda híreit adják. A médiarendszer és a külföldi sajtó magyarországi tudósításai mellett a belpolitikai helyzetet is elemezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!