Veszprém

2016.03.23. 18:19

Fotókiállítás nyílt az Észt hét keretében

Veszprém - Arvo Iho A Balti-tenger mentén című tárlata az Észt hét keretében nyílt meg a városházán.

Balla Emőke

A Finnugor kulturális főváros rendezvénysorozathoz kapcsolódva Észt hetet rendeztek. Az elmúlt napokban a Szaléziánumban, a Városi Művelődési Központban, a megyei könyvtárban kiállítások, filmvetítések várták az érdeklődőket, közelebb hozva számukra a sokszínű észt kultúrát.

Arvo Iho kiállítását Áfrány Gábor médiaművész nyitotta meg. Fotó: Penovác Károly

2016 Észtországban a tengeri kultúra éve. Arvo Iho A Balti-tenger mentén című tárlata testközelből mutatja be Észtország part menti lakóinak mindennapjait, akiknek élete elválaszthatatlanul összefonódott az országot három oldalról is körbeölelő vízzel. A megnyitón Némedi Lajos mondott köszöntőt. Az alpolgármester kiemelte, Veszprém büszke a Finnugor kulturális főváros címre. A városnak több észak-európai kapcsolata van, ezek közül is kiemelkedik a negyvenöt évvel ezelőtt Tartu városával megkötött szerződés. Az Észt hét rendezvényei jó alapot adnak a finnugor kapcsolatok folytatásához.

Áfrány Gábor médiaművész megnyitójában a filmrendező által készített fotókhoz sajátos univerzumot, fantáziavilágot talált ki. Elmondta, a fotósorozat 1990-ben készült, a fotós egy tengerparti faluban sétálva készítette a képeket. Arvo Iho 1949-ben született, operatőrnek tanult, sok játék- és dokumentumfilmben dolgozott, 1985 óta maga is rendez játékfilmeket, a kis népek problémáival foglalkozik.

A megnyitón közreműködött Unghváry Eliza, a Dohnányi zeneművészeti szakközépiskola növendéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!