Veszprém

2015.04.18. 09:14

Gelencsér András egyetemi tanár az éghajlatváltozásról

Veszprém – Ami korábban szélsőséges időjárásnak számított, pár évtizeden belül átlagossá válhat, és talán az lesz a szélsőséges, ami ma még normális. Nyáron például az extrém hőmérséklet is hétköznapi lehet.

Kutasi Zsófia

Gelencsér András egyetemi tanár erre a tendenciára hívta fel a figyelmet az Éghajlatváltozás és emberi tevékenység című előadásában. Elmondta, a fénynek a Földön az egyik legnagyobb hasznosulási formája a hőenergia, vagyis az üvegházhatás, melynek köszönhetően a bolygó lakhatóvá válik. Az emberi tevékenység, mint sok másba, ebbe is beavatkozik. A légköri folyamatokat érintő változásokat az emberek maguk is, gyakorlatilag a bőrükön tapasztalhatják elsősorban az időjárás terén. A szélsőséges állapotok nem egyetlen eseményhez, hanem egy több évtizede tartó folyamathoz kapcsolódnak, melynek hatásai egyre erősebbek és látványosabbak. Hazánkban is felerősödtek az időjárási szélsőségek, különösen jellemző a hőhullámok számának és intenzitásának a növekedése. A trendek alapján arra lehet számítani, hogy ezek a következő évtizedekben még erőteljesebbek lesznek. Jelenleg a hangsúly a megelőzésről az adaptációra tevődött át. Ezek olyan globális és időben is hosszan tartó folyamatok, melyeket az egyes ember nem tud a saját életében befolyásolni.

A szélsőséges időjárási viszonyok nem egyetlen eseményhez, hanem egy több évtizede tartó folyamathoz kapcsolódnak, melynek hatásai egyre erősebbek és látványosabbak – fogalmazott Gelencsér András Fotó: Kutasi Zsófia

Az előadást a Fény nemzetközi évéhez, valamint a Mentovich Ferenc Természettudományi Versenyhez kapcsolódva szervezte a Lovassy László Gimnázium szombaton.

A nap során több előadást is hallhatnak a témáról az érdeklődők, többek között Farkas Alexandra környezetkutató a légköri jégkristályok fényjátékairól, Horváth Balázs az alternatív energiaforrásokról és a napelemekről, Sarkadi Tamás, tudományos segédmunkatárs a lézerfény titkairól beszél.

Délután Hilbert Ádám és Agócs Tamás saját készítésű Tesla transzformátor bemutatót tart a gimnázium tornacsarnokában.

Éjszaka négy helyszínre indulnak túrák: Csatárhegyre, Hárskútra, Papodra valamint Bándra az Esseg várhoz. A túrázók a négy pont között fényhidat hoznak létre reflektorokkal, zseblámpákkal – tudtuk meg Pálffy Zoltán intézményvezető-helyettestől.

A Magyar Tudományos Akadémia által létrehozott Programbizottság felkérésére a Lovassy László Gimnázium huszonkét további magyarországi középiskolának valamint a Magyar Tudományos Akadémia Programbizottságának partneriskolája lett 2015-ben, a Fény nemzetközi évében. A jeles év ünneplésére az Eötvös Loránd Fizikai Társulat április 18-ára meghirdette “A fizika mindenkié” című országos rendezvényét, melyhez a Lovassy László Gimnázium is csatlakozott. Ehhez kapcsolódva rendezik meg szombaton az Egy szép fényes nap elnevezésű szakmai napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!