Veszprém

2017.08.03. 05:31

Geopolitika a fókuszban

Veszprém ismét a tudományos élet fókuszába került. Nyár elején XV. alkalommal rendezték meg a veszprémi illetőségű Mediterrán Világ folyóirat konferenciáját a VEAB székházában.

Jákói Bernadett

Garaczi Imre, a konferencia rendezője megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a konferenciasorozat  első megrendezésével egyidejűleg jött létre a Mediterrán Világ folyóirat is, azzal a céllal, hogy bemutassák az európai civilizációt megalapozó mediterrán  kultúrák hagyományait, múltját, történelmét, értékeit, melyek évszázadok óta meghatározzák az európaiságot. A XIX. sz. végére az ember belakta a földet, nem volt terra inkognita, vagyis lakatlan terület. Attól kezdve, a lokalitásnak egyes jelentőséggel bíró régióknak, övezeteknek, földrajzi tereknek megnőtt a jelentősége. Előtérbe került az energia utánpótlás, ezzel párhuzamosan az, hogy az adott földrajzi területen végzett gazdasági tevékenységet ki uralja. Mivel „zsugorodik" a földünk, ennek következményeként nagy küzdelmek zajlanak az energiaforrásokért, vízért, a különböző befolyásolási övezetekért, és ebben sajnos, az innovációban gyenge  Európa hátrányt szenved. Az előadók ezeket a témákat boncolgatva elemezték a helyzetet.

A mediterrán Európa mai jelenségeiről Szilágyi István, a Pécsi Tudományegyetem professzora tartott előadást
Fotó: Jákói Bernadett

A társadalomtudományok kutatói a mediterráneum geopolitikai, geoökonómiai vonatkozásait tárták fel, s fejtették ki gondolataikat: a világpolitikában érzékelhetően a három nagy szuperhatalom egymással történő küzdelmét. Több olyan ütközőfelület, határterület, konfliktuszóna alakult ki a térségben, amelyek az előadások témáját képező mediterráneumban helyezkednek el.  Az előadók rávilágítottak arra, hogy a következő években a vízhez való hozzáférés,  a klímaháborúk, a kereskedelmi útvonalak ellenőrzése és a légtér használata lesznek az  összetevői a geopolitikai folyamatoknak. Mindezzel függ össze, hogy a várható-e nagyobb hatalmi átrendeződés a világpolitikában, s ez mennyiben érinti Magyarországot.  Megtisztelő, hogy az ország nyolc egyeteméről jelentkeztek előadók, akik színvonalas előadásokkal támasztották alá kutatott elméleteket.  A tudományos konferencián egyetemi előadók mellett olyan tehetséges, fiatal doktorandusz hallgatók mutatkoztak be, akik a professzoraik jelenlétében prezentálták kutatásaik eredményeit. A konferencia előadásanyagai a Mediterrán Világ folyóirat őszi számában lesznek olvashatók – tette hozzá Garaczi Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!