Veszprém

2016.09.11. 19:13

Ircsik Vilmos díja

Veszprém - A veszprémi író, műfordító Ircsik Vilmos második díjat kapott egy irodalmi pályázaton.

Napló-információ

Szigetváron szeptember 3-a és 11-e között egyhetes rendezvénysorozattal emlékeztek meg Zrínyi Miklós kirohanásának és hősi halálának 450. évfordulójáról. A megemlékezések keretében, amelyeket a magyar állam több mint ötszázmillió forinttal támogatott, Áder János magyar és Kolina Grabar-Kitarovic horvát államelnök a vár bejáratánál új Zrínyi-emlékművet, Veysi Kaynak török miniszterelnök-helyettes pedig a Magyar-Török Barátság Parkban új Zrínyi-és Szulejmán-szobrot avatott. A művészeti rendezvények sorában többek között kiállították Somogyi Győzőnek a Szigeti veszedelem új kiadásához készített illusztrációt, és utcaszínházi rendezésben előadták Dóczy Péter Ébren álmodik a magyar című Zrínyi-drámáját, történelmi hagyományőrző csoportok pedig korhű jelmezekben a kirohanást jelenítették meg.

Az utolsó napon a szigeti vár dzsámi termében osztották ki az emlékév tiszteletére a Magyar Írószövetség és a Zrínyi Emlékbizottság által kiírt irodalmi pályázat díjait. A rangos mezőnyben a veszprémi író, műfordító Ircsik Vilmos második díjban részesült A kontingens című novellájáért. Első díjat kapott Jámborné Balogh Tünde Piros hajnal hasad és Keményfi Gábor Meg kellett történnie című novellája, második díjat Ircsik Vilmos mellett Vári Fábián László Szellembeszéd című verséért. Harmadik díjjal jutalmazták Szőnyi Ferenc Zrínyi utolsó imája című versét és Szegedi-Szabó Béla Laterna Magica című novelláját.

A díjakat Hóvári János volt ankarai nagykövet, a Zrínyi Miklós 1566 Emlékbizottság elnöke, és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!