Veszprém

2016.11.02. 21:25

Ismerje meg mindenki a tragédia lényegét!

Veszprém - A Gulag- emlékmű előtt elhelyeztek egy szabadtéri, szürke padot. Mostanában naponta megyek arra, s e padon gyakran ülnek idősebbek, és többnyire egyedül.

Olvasó

Volt olyan eset is, hogy egy anyuka megmutatta az emléktáblát nyolc év körüli fiának, s hosszasan beszélgettek. Lehet, hogy csak képzelgés, s csak leültek egy kicsit pihenni. Az is lehet, hogy az emlékmű érzelmeket kavart. Hányan emlékeznek a Gulag táboraiban eltűnt, elhunyt hozzátartozókra. Apjukra, nagyapjukra.

A „málenkij robot” áldozataira. Bár voltak, akik hazajutottak, de milyen állapotban! Az én keresztapám nem a harcok áldozata lett Ukrajna keleti részén, hanem a háború befejeztével megmaradt társaival hazafelé tartva, már fegyvertelenül estek fogságba a Kárpátok keleti hegyei között. Szovjet fegyveres katonák vitték őket nagyon keletre. Ő maga a Karaganda (ma Kazahsztán) melletti három tábor egyikébe került, ahol télen a rettenetes hideg, nyáron a vérszívókkal teli levegő, a szomjúság, az örökös éhség, betegség és az őrség kínozta. Három évvel később tüdőbaj végstádiumát állapította meg a tábori felcser néhányuknál, s hazaküldték őket.

E halálos kórnak egyetlen gyógyszere volt akkor, ami csak Ausztriában volt elérhető. Családi összefogás, korábbi munkahelyén gyűjtés segített abban, hogy az akkori feketepiacon horribilis áron beszerezhető injekciókhoz hozzájusson. Egy ilyen kúra teljes ára a család háború utáni nyomorúságát még csak fokozta. Felgyógyult, de egész további életében cipelte a tábor okozta lelki, testi bajok sokaságát. Ha az emberek elmennek az emlékmű előtt, ránéznek, s ugye, gondolnak arra a sokmilliónyi, nem csak magyar áldozatra, aki nem tudott hazakerülni, s ott nyugszik valahol a Gulag-táborok körül. Igazán tudjuk-e, hány tábor volt? Több ezer - írják. S hányan voltak foglyai s hányan áldozatai?

Tízmilliók - olvasható. Jó lenne, ha tudó emberek írnának minderről részletesebben minél többször a sajtóban is, bár könyvekben, de az interneten is sok információ elérhető. Ám sosem árt újra és újra emlékezni! Jó lenne, ha a felnövekvő nemzedék is megismerné, átérezné a múlt század talán legborzasztóbb tragédiáját.

Tóth József Károly, Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!