Veszprém

2014.07.26. 12:20

Jutas emléke kötelez

Veszprém – Arra tesznek ma esküt az altisztek elöljáróik és családtagjaik előtt, hogy megvédjék hazánkat, szolgálják az ország érdekeit, s ha kell életük feláldozásával is teljesítsék kötelességüket.

Szabó Péter Dániel

Benkő Tibor vezérezredes mondta el mindezt szombaton, a Szentháromság téren tartott ünnepi altisztavatáson. A honvéd vezérkar főnöke a 106 felsorakozott altisztjelölt előtt kijelentette: életre szóló elkötelezettség ez minden katona részére. Ezt követően Körtvélyessy Zsolt színművész olvasta fel a most debütáló altiszti hitvallást, majd az ünnepélyes eskütételre került sor a Szentháromság téren.

– Jutas, amelynek emléke ma idehozott minket, a legjobb honvéd altisztképző volt. Itt mindenkinek a rangját a teljesítmény adta meg. Veszprémből elkötelezett, bátor, a katonai szolgálatot a haza védelmében választó emberek kerültek ki, akik hűségesek maradtak a nemzet ügyéhez a háború, s a totális diktatúrák idején is. Akinek ezzel kapcsolatban bármiféle kétsége is lett volna, az elég, ha rápillant a mellettem látható 100 éves Hegedűs Ferenc nyugállományú páncélos őrmesterre, aki szálfaként áll a tűző napon – utalt Hende Csaba a Jutas Altisztképző Intézetben végzett doni túlélőre, aki meghívást kapott a veszprémi ünnepségre.

– A nemzet, a haza védelme olyan erős dolog, amiért igenis érdemes dolgozni, s ha a sors úgy hozza, s ki tudja mikor hozza úgy, érdemes meg is harcolni.  A ti nemzedékeket mindenképp úttörő lesz, hiszen sok változásnak nézünk elébe. Hosszas egyeztetés után rövidesen elindul az új életpálya-modell, amihez hozzá fogjuk tenni a mainál méltóbb javadalmazást is. Új fegyverrendszereket fogunk a következő évtizedben szolgálatba állítani. Ezek használata és működtetése is az altisztekre hárul majd – emelte ki Hende Csaba, majd zárásként hozzátette, a jutasi őrmesterek példája lebegjen az új, két éves altisztképző rendszerben végzettek szeme előtt.

A folytatásban altiszti kardot vehetett át Benkő Tibor vezérkari főnöktől a híradó ágazaton kiválóan végzett Gál Adrienn őrmester, majd díszmenetben, az altiszti indulót énekelve kivonultak a térről a felavatott katonák. Az ünnepséget követő fogadáson tanulmányai elismeréséül a Kéri Kálmán vezérezredesről elnevezett dísztőrt kapta meg a vegyivédelmi szakon végzett altiszt, Molnár Ákos őrmester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!