Veszprém

2017.05.13. 09:16

Kiállítás nyílt a Bazilikában

Veszprém – Boldog Gizella királyné, a veszprémi székesegyház alapítója a veszprémi székesegyház, Boldog Gizella koronájának őrzési helye címmel kiállítást nyílt a Szent Mihály – bazilika Főszékesegyház altemplomában pénteken.

Rieger Zsanett

A Gizella Napokhoz, és az Emlékhelyek Napjához kapcsolódó megnyitón köszöntőjében Felker Zsolt, a Szent Mihály Főplébánia káplánja elmondta: minden kiállításnak vannak értékei, értékrendjei, amin el kell gondolkozunk. Az altemplomba lépve kilépünk a múltból, festményekből, fotókból látjuk a régi korokat. Mint említette, a kiállítás célja, hogy értéket, értékrendet adjon a látogatónak, ami minden nemzedéknek hirdeti az önfeláldozást. De vajon mit üzen nekünk ma ő? – tette fel a kérdést. Azt, hogy Gizella nem nézte, mit adott a magyar népnek, önfeláldozó volt, és szentté válni csak így lehet- hangsúlyozta. Feleségként férje mellett volt, anyaként a gyermekeit nevelte- tette még hozzá. A kiállítást Márfi Gyula érsek nyitotta meg, aki elmondta, a tárlat arra is felhívja a figyelmet, hogy Gizella koronázása hozzátartozott István koronázásához. Ahogy fogalmazott, van két véglet, és egyik sem szerencsés, ha az állam és az egyház teljesen összeolvad, vagy ha teljesen különválnak. Ez olyan, mint egy család. Míg az állam a polgári igényeket elégíti ki, addig az egyház a szakrális igényeket, amire az embereknek szükségük van- fejtette ki. Gizella is egy királynak volt felesége, egy polgári szerepe volt, de ugyanakkor az egyház tagja is volt. Nagyon méltó és igazságos, hogy a kiállítás által őrizzük meg emlékezetét- zárta beszédét. A megnyitón még közreműködött Veresné Petrőcz Mária énekművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!