Veszprém

2014.08.10. 10:55

Különleges köntösbe öltöztetett dallamok

Veszprém - Dallamaik a népzenei kultúrából táplálkoztak és minden korosztálynak szólnak. A VMK Veszprém Zenélő udvar sorozatában nemrég a Senkiföldje zenekar adott nyáresti koncertet a Dubniczay-palota udvarában.

Király Ferenc

A Veszprém környéki zenészekből öt éve verbuválódott formáció számára ma is a Kárpát-medence zenei kultúrája a legfontosabb. Gyakran nyúlnak a magyar és szomszédos népek zenei gyökereihez, de nem autentikus módon, hanem azokat szabadon átértelmezve. A várban tartott fellépésük is alátámasztotta: a népzene eredeti hangzásvilágát megőrizték, s noha főként rockos közegben mozogtak, a műsoruk azáltal lett változatos, hogy az alapokat egyszer funkys, máskor pedig blues-os, raggae-s, vagy populáris köntösbe bújtatták. Előszeretettel kombinálták a hangszereket, hol a gitár, hol a dob került előtérbe, de előfordult, hogy a produkcióban a fuvola és a kaval játszott vezető szerepet.


Érződött, előzetesen sokat csiszolták a számokat, amik így a korábbinál egyszerűbbek és fogyaszthatóbbak lettek. Közben a motívumaikban kortárs zenészek hatása is fellelhető volt. Lipták Jeanne tiszta, mély, érzésekkel teli énekhangja élményt nyújtott, ám a zenekarvezető dr. Novográdecz Csaba is bizonyította, hogy nem csak a húrok pengetéséhez ért. Repertoárjukban eredeti hangzások is szép számmal fellelhetők voltak, néha szavakba nehezen önthető zenei stílusok csendültek fel, egyszóval: mindenből volt ízlésesen.

Érdemes volt hát a zenekar előadására figyelni. A szabadtéri színpad előtt helyet foglalók színvonalas és változatos műsort hallgathattak végig. Mindössze az sajnálható, hogy kevesen érdeklődtek a rendezvény iránt. Azonban akik eljöttek, nem bánták meg a döntésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!