Veszprém

2014.09.04. 16:55

Kitüntetéseket adtak át a Pannon Egyetem tanévnyitó ünnepségén

Célunk, hogy megalapozzuk a hozzánk beiratkozott hallgatók szakmai karrierjét és pályáját – mondta dr. Friedler Ferenc rektor a Pannon Egyetem csütörtöki, központi tanévnyitó ünnepségén, amely egyben a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar évnyitója is volt.

Balassa Gergő

Az egyetem rektora kiemelte, felelősséggel tartoznak többek között hallgatóiknak, kutató és céges partnereiknek, a városnak és a régiónak is. Hangsúlyozta, az intézménynek több olyan vállalása is van, amely nemzetközi jelentőséggel bír, ilyen például a Sixtus-kápolna freskóinak megvilágítását megújító projektben való részvétel.

Friedler Ferenc utalt a várossal közösen életre hívott Veszprémi Egyetemi Városi Tanács hatékony működésének fontosságára.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntőjében felhívta az elsőéves hallgatók figyelmét arra, hogy bár a jelentkezés során ők elsősorban egyetemet választottak, ajándékba kaptak mellé egy várost is. Egy olyan várost, amely ezeréves történelmi múltja ellenére sem öregszik, köszönhetően a fiatal egyetemisták százainak, ezzel biztosítva hosszú jövőt a közösségnek.

– Erős város nélkül nincs erős egyetem, hiszünk a jövőben, és számítunk a hozzánk érkező fiatalok aktivitására – tette hozzá a polgármester.

Dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke átveszi a Volkra Ottó-díjat Porga Gyula polgármestertől (Fotó: Penovác Károly)

Tanévnyitó köszöntőjében a házigazda kar dékánja, dr. Horváth Géza elmondta, hogy az idei tanévben 340 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karon. A jubileumi 25. tanévben a legnépszerűbb alapszak az anglisztika volt, ahova közel 80 hallgatót vettek fel.

A köszöntők után átadták a Veszprém Város Önkormányzata és a Pannon Egyetem által alapított Volkra Ottó-díjat, amelyet azon személyek elismerésére hívtak életre, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak Veszprém város és a Pannon Egyetem kapcsolatának erősítésében. A 2014-es évben dr. Freund Tamás akadémikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke kapta a díjat, aki alapítása óta tagja a Veszprém Egyetemi Város Alapítvány kuratóriumának.

A rendezvényen átadták a Pannon Egyetem szenátusa által 2013-ban alapított Pannónia Felsőoktatásért Díjat, amelyet a felsőoktatás megújításában végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként ítélnek oda. A díjat 2014-ben Porga Gyula, Veszprém polgármestere vehette át, akinek közreműködésével új alapokra került a város és az egyetem kapcsolata. A kuriózumnak számító Veszprémi Egyetemi Városi Tanács a térség fejlődését szolgálja, ez az együttműködés példaértékű lehet más városok számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!