Veszprém

2015.04.07. 17:00

Lélekben kötött szövetség - A Lengyel-Magyar Barátság Napját ünnepelték

Veszprém - A Lengyel-Magyar Barátság Napját ünnepelték a minap - tájékoztatta lapunkat Winerowicz-Papp Renáta, a veszprémi lengyel közösség tagja.

Penk Tímea

- A Lengyel-Magyar Barátság Napját ünnepelték a minap - tájékoztatta lapunkat Winerowicz-Papp Renáta, a veszprémi lengyel közösség tagja.

Mindkét ország 2006 óta hivatalosan is megünnepli a lengyel-magyar barátságot. Veszprémben harmadszor szerveztek ilyen összejövetelt, amelynek háziasszonya és szervezője a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, Kövesdi Hanna volt.

Porga Gyula polgármester felidézte a Veszprém testvérvárosához, Tarnówhoz kötődő élményeit, és kifejezte reményét, hogy 2018-ban az országos lengyel-magyar barátság napjának Veszprém adhatná a helyszínt. Az ünnepi műsor részeként Vörös Józsefnek a két nép barátságáról szóló személyes hangvételű előadásán vettek részt a vendégek, majd fellépett a Padányi iskola lengyel zenekara. A lengyelek és a magyarok több mint ezeréves barátságáról szóló versek hangzottak el mindkét nyelven, valamint megszólalt néhány hazafias nóta, amelyhez a közönség is csatlakozott.

Az ünnepi vacsorán lengyel ételeket szolgáltak fel, céklalevest, pierogit, bigost. A menü összeállítását a közösség egyik háziasszonya, Modzelewska Elzbieta vállalta.

– A rendezvény újra lehetőséget adott arra, hogy felidézzük a közös történelmi eseményeket és meggyőződjünk arról, hogy a lengyel-magyar barátság továbbra is él az emberek szívében, a törekvéseinkben, a mindennapi munkálkodásunkban és örömteli együttlétünkben – mondta Winerowicz-Papp Renáta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!