Veszprém

2014.09.06. 14:25

Lerakták az új művelődési és faluközpont alapkövét Nemesvámoson

Nemesvámos – A község jól példázza, nem mindegy, hogy egy település milyen adottságokkal és milyen vezetőkkel rendelkezik. Ha olyan vezetése van egy közösségnek, amely egységgé kovácsolja az ott élőket, önazonosságot ad nekik, tevékenységével gazdagítja, akkor a település folyamatosan fejlődik.

Varga Domokos Péter

Navracsics Tibor külgazdasági- és külügyminiszter mondta ezt a településen a multifunkciós művelődési, faluközpont és vidékfejlesztési bázis alapkőletétele alkalmából rendezett ünnepségen, szombaton.

Az esemény bevezetőjeként Pintér Tamás, pius plébános megáldotta az alapkövet, ezt követően került sor a beszédekre.

A külügyminiszter felidézte, többször lehetett már jelen a faluban a különböző jóléti szolgáltatások és közösségi helyek átadásán. Az itt megtelepedett cégeknél tett látogatásai során meggyőződhetett róla, a befektetők jól érzik magukat, az itteni munkaerőt jól képzettnek és hűségesnek tartják, és kiváló kapcsolatot ápolnak a falu vezetésével. Ezúttal sem csak egy új közösségi épület születik meg, hanem hozzávetőlegesen egy tucat új munkahely is létrejön. Köztudott, hogy legtartósabbak azok a munkahelyek, amelyek helyben jönnek létre, és a helyi gazdaságot, illetve az egész falu jólétének gyarapítását szolgálják – hangsúlyozta a Navracsics Tibor.

A megvalósuló fejlesztések arról tanúskodnak, hogy a település lakói és felelős vezetői mernek a jövőbe tekinteni, mernek terveket készíteni, és készek ezen tervek megvalósításáért tenni is. A kormány szerint Magyarország fejlesztésének alapját és életképességének zálogát a vidék és a vidéken élő emberek jelentik – ezt Kiss Miklós Zsolt vidékfejlesztési államtitkár emelte ki köszöntő mondataiban.

A vidéki ember számára is biztosítani kell mindazon szolgáltatásokat, amelyekkel egy városi ember élni tud. A most megépülő centrum alkalmas lesz a kultúra közvetítésére, amely magába foglalja a helyi gazdák segítését, évente 15–20 tanfolyam megtartását is. Itt kap majd helyet a vállalkozásfejlesztési központ is – erről Győrffy Balázs, a Magyar Agrár- Élelmiszer-gazdasági és Vidékfejlesztési Kamara elnöke beszélt.

Sövényházi Balázs polgármester sorra vette az elmúlt időszakban elkészült és átadott jelentősebb fejlesztéseket. Több mint ötvenmilliós saját forrásból kapott új burkolatot az Óvoda utca, közel hatvanmillióból újították fel a Pap István utcát, az egész községben 5800 méter hosszú csapadékvíz-elvezető rendszert építettek ki. Az utóbbi mintegy 170 milliós beruházást igényelt, a szükséges összeg 90 százalékát pályázaton nyerték el. Az új, közel 1000 négyzetméteres művelődési és faluközpont tervezett bekerülési költsége 700 millió forint, ennek tíz százaléka a település által biztosított önrész.

 

A falu- és művelődési központ alapkövét a köszöntőt mondó kormányzati személyiségek és a polgármester együtt rakták le. Az alapkőbe emléktárgyakat tartalmazó időkapszulát helyeztek.

 

A program befejezéseként az érdeklődők és a sajtó képviselői az épülő katolikus templomban megtekintették a faluközpont látványtervét, valamint a többfunkciós sportcentrum makettjét.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!