A természet tükre a művészet

2018.01.07. 12:00

Lukács Ildikó festőművésznek nyílt kiállítása a megyei könyvtárban

Hegy, tenger, ember címmel nyílt kiállítás Lukács Ildikó festőművész műveiből az Eötvös Károly Megyei Könyvtár kisgalériájában pénteken.

Leitner Vera

A várpalotai születésű festő Zircen, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskolában díszítőfestőnek tanult, majd a középiskola után, 2015-ben elvégezte a Pécsi Tudományegyetem festőművész szakát is.

– A természet mint téma mindig megjelenik a képeimben. Mikor például portrét festek, akkor is úgy gondolok az emberre, mint természeti lényre – mondta el Lukács Ildikó festőművész, aki egyéb jellegű munkái is a természet gazdag témaköréből merítenek. – Nemrég kezdtem el kimondottan természetes anyagokkal dolgozni, növényszőtteseket készíteni, de fát, virágszirmokat is felhasználok. Ezek során próbálom azt a világot visszaadni, mint az ecsetkezeléssel. Ezek az alkotások élnek, az idő múlásával változnak, például korábban élénkebbek voltak, de folyamatosan változnak. Ezek esetében csak pillanatnyi állapot, mikor én azt mondom, hogy elkészült, de az utána még tovább alakul, mint egy organizmus – számolt be alkotásairól Ildikó, akinek most bemutatott képei között is találunk virágszirmokkal készített műveket. A tárlat alapját a festő négy legfrissebb festménye alkotja, ezek egészültek ki korábbi, ugyancsak a környezethez kapcsolódó alkotásokkal.

– A művészet a természet tükre. Jelen kiállítás keretében Lukács Ildikó világán keresztül szemlélhetjük azt, hogyan is tükröződik lényén át a természeti világ, milyen viszony fűzi hozzá, hogyan érez, illetve gondolkodik róla – mondta el a kiállításmegnyitón a tárlatot és a festőt bemutató Csaba Lilla.

– Lukács Ildikó nem csupán erőforrásként látja, láttatja a természeti világot, szükségét érzi annak is, hogy rehabilitálja, gyógyítsa azt, s képei által jelezze, élő minőségről van szó, ezáltal is ráirányítva a figyelmet arra, hogy szükségünk van a természetre ahhoz, hogy életben maradhassunk – hangzott el a megnyitón.

A Hegy, tenger, ember című kiállítás a könyvtár nyitvatartási idejében január 30-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!