Veszprém

2013.12.11. 13:50

Megelevenedő motívumok

Veszprém - Intenzív színek és valósághű természeti motívumok jelennek meg Gombos Márta szőnyegszövő iparművész alkotásain.

Marton Attila

A napokban Az év színei címmel nyílt kiállítása a művésznek a városháza aulájában. Távolabbról szemlélve a szőnyegeket nem tudnánk megmondani, hogy vajon nem festményeket látunk-e, annyira összetett technikával dolgozik. Az alapokat Vágfalvi Ottó festőművésztől tanulta Gombos Márta: Balatonfűzfőn évekig járt az alkotó rajzszakkörébe, mint mondja, elsősorban neki köszönheti, hogy felvették a pécsi művészeti szakközépiskola szőnyegszövő szakára. Erre az időszakra így emlékezik: – Megtanították a tervezést és a technikákat, például azt, hogyan készítsünk csomózott szőnyegeket, de emellett elsajátítottuk a szumák, a torontáli vagy éppen a gobelin szőnyegkészítés fogásait is, mondja. A középiskola után a pécsi tanárképző földrajz-rajz szakára vezetett az útja, a diploma megszerzése után Veszprémben, a Bakonyi Múzeumban kezdett el dolgozni, s ezzel párhuzamosan a Magyar Képzőművészeti Főiskolán középiskolai rajztanár képesítést szerzett. Később a veszprémi 7-es, majd Széchenyi és Deák nevét is viselő általános iskolában dolgozott, utolsó munkahelye pedig a Kozmutza Flóra Készségfejlesztő Speciális Iskola volt, ahol szövéselőkészítést és szövést tanított. Tavaly júliusban innen ment nyugdíjba, azóta jóval több ideje jut a szövésre. Mivel ehhez a munkához teljes koncentráció kell, korábban főként csak az iskolai szünetekben jutott ideje szőnyegeket készíteni.

Gombos Márta szőnyegszövő iparművésznek Az év színei címmel látható kiállítása a városházán. Fotó: Penovác Károly

Az iparművész 2000 óta tagja az Országos Képző- és Iparművészeti Társaságnak, munkáival rendszeresen részt vesz az egylet csoportos kiállításain, több díjat is nyert már az alkotásaival. A csoportos tárlatok mellett több egyéni kiállítással is büszkélkedhet: műveit Balatonfűzfőn, Várpalotán és Veszprémben is bemutatták már.

Gombos Márta a gobelinhez hasonló technikát alkalmaz, de a többséggel ellentétben nem színenként rajzolja a mintákat, hanem a felvetés mögé helyezi a kisebb méretű rajzot, voltaképp egy színváltozatot, ami alapján sző. S hogy mégis hogyan lesznek a szőnyegei annyira színesek? – A színes szálakat összefogom, így egy-egy színben egyszerre több árnyalat kap helyet, magyarázza.

Egy átlagos nagyságú, 50 x 70 centiméteres szőnyeget nagyjából egy hét alatt készít el, általában fél napot dolgozik egyhuzamban, a kiállítások mellett el is adja a szőnyegeket. A városházán látható kiállításon is szembetűnő, mennyire élénk színekkel dolgozik, alkotásairól derű és harmónia sugárzik, kedvenc témái közül pedig megjelennek a tájképek, a különféle természeti motívumok, a virágok. A témák sokszor konkrét élményekhez, helyekhez kötődnek. – Balatonfőkajáron annyira megtetszett egy pincesor, úgy éreztem, muszáj megszőnöm, meséli. A témák közül az őszi erdő a kedvence, a kerti virágokról készült alkotásai pedig a színátmenetek miatt fontosak számára.

A művész alkotásaiból nyílt kiállítás december 13-ig látogatható a veszprémi városháza aulájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!