Veszprém

2014.02.07. 13:24

Megépül az onkológiai centrum

Az egészségügy fejlesztésével, a veszprémi regionális onkológiai centrum létrehozásával kapcsolatban tett fel kérdést a napokban a Parlamentben Pál Béla, az MSZP országgyűlési képviselője.

- Veszprémi országgyűlési képviselőként mindig is fontosnak tartottam azokat a fejlesztéseket, amelyek az egészségügyet érintették. A regionális fejlesztési tanács elnökeként részem volt abban, hogy Balatonalmádiban és Sümegen létrejött két korszerű járóbeteg-ellátó központ, valamint abban is, hogy közel 20 orvosi rendelő újult meg a megyében. Kiemelten fontosnak tartottam és tartom a megyei kórházhoz kapcsolódó projekteket, mint például a sürgősségi ellátás fejlesztése, valamint az a 4,5 milliárd forintos pályázati forrás, amely az infrastruktúra fejlesztésére és a fekvőbeteg-ellátás korszerűsítésére fordítódott - hangsúlyozta pénteki sajtótájékoztatóján Pál Béla, hozzátéve, hogy az ellenzéki és kormánypárti képviselők folyamatos együttműködése eredményezte a sikert.



Pál Béla szocialista országgyűlési képviselő a veszprémi sajtótájékoztatón (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

Az egyik legfontosabb fejlesztés a regionális onkológiai központ ügye, jegyezte meg a képviselő. - Mindannyian örültünk annak, hogy 2011-ben ennek létrehozására több mint hárommilliárd forintnyi forrást kapott a kórház 2012-ben letették a veszprémi központ alapkövét, s joggal reménykedtünk abban, hogy rövidesen elkezdődik az építkezés. Azóta azonban egy kapavágás sem történt, s mivel tavaly októberben Szócska Miklós egészségügyi államtitkár arról beszélt, hogy nem lesz az országban 26 helyen onkológiai centrum, a veszprémiek joggal aggódtak a regionális centrum jövőjéért. Emiatt intéztem a napokban kérdést a Parlamentben Szócska Miklóshoz, választ pedig Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkártól kaptam.

Elmondta, a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc kórház fejlesztésének összköltsége 3,7 milliárd forint, amely két telephelyen, Veszprémben és Farkasgyepűn valósul meg. Utóbbi kivitelezése 2011 őszén már elindult, elkészült az onkopulmonológiai ellátást segítő, új berendezéssel és műszerekkel ellátott 490 négyzetméteres diagnosztikai szárny, s néhány hónapon belül lezárható a munka. Veszprémben pedig, erősítette meg az államtitkár, megépül a 4271 négyzetmétere alapterületű, komplex onkológiai központ. 

/Szabó Péter Dániel/



Mihalovics Péter országgyűlési képviselő az alábbi sajtóközleményt adta ki Pál Bééla sajtótájékoztatójára reagálva:

Pál Béla, MSZP-s képviselő, a parlament eheti ülésén Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár válaszára reagálva úgy állította be magát, mintha Veszprém neki köszönhetné a Regionális Onkológiai Centrum felépítését. Az igazság azonban az, hogy ha az onkológiai központ sorsa Pál Bélán és a helyi szocialistákon múlt volna, akkor ez az egész régió életminőségét javító beruházás sosem valósul meg. Pál Béla több mint 10 évig nem teljesítette az onkológiai központtal kapcsolatos ígéreteit, csupán hitegette a veszprémi embereket, de lépéseket nem tett az ügy érdekében. Ezzel szemben Navracsics Tibor, Veszprém országgyűlési képviselője volt az, aki mindent elkövetett, hogy az építkezés minél hamarabb elkezdődhessen, és folyamatosan figyelemmel kíséri a projekt alakulását. Az ő munkájának eredményeként 2011-ben a veszprémi kórház közel 3 milliárd forint fejlesztési forrást kapott az Regionális Onkológiai Centrum létrehozására, melynek alapkövét 2012-ben tették le. Az alapkőletételkor Navracsics Tibor azt mondta, hogy a Közép-Dunántúli régió betegeinek komplex onkológiai ellátását lehetővé tévő intézmény várhatóan 2015-ben nyitja meg kapuit. Márpedig az eddigi fejlesztések eredményeinek tapasztalatából kiindulva elmondhatjuk, hogy Navracsics Tibor mindig tartja a szavát a veszprémiek előtt.

 

Mihalovics Péter 
országgyűlés képviselő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!