Veszprém

2013.12.06. 19:16

Meghitt műsorral emlékeztek Esterházy Pálra

Koncerttel és szavalatokkal emlékeztek gróf Esterházy Pál halálának háromszázadik évfordulójára az érseki palota dísztermében pénteken este.

Marton Attila

Dr. Márfi Gyula érsek köszöntőjében hangsúlyozta, Esterházy nem volt könnyű ember, de sokoldalúsága figyelemreméltó. Vinczeffy Adrienne, a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság karnagya és a rendezvény megálmodója kiemelte, a kétnapos rendezvénnyel megpróbálják felhívni a figyelmet a gróf életművére. Az egykori nádor emlékére szervezett rendezvény első napján a barokk kori ruhában fellépő Kórustársaság adta elő Esterházy Pál egyik kantátáját, majd Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatója szavalta el a gróf egyik költeményét, valamint Lackfi János és Térey János egy-egy versét. Kocsár Miklós három művét Altsach Gergely és Faragó Balázs énekelték, zongorán Kiss Szilvia kísérte őket.

A bő egyórás műsor zárásaként a Liszt Ferenc Kamarazenekar Vonósnégyese szólaltatta meg az eseményre ellátogató Vajda János zeneszerző IV. Vonósnégyes című kamaraművét.

A program szombaton 18 órakor folytatódik, ekkor nyílik a katona, az államférfi, a költő, és a zeneszerző Esterházy Pál életét bemutató kiállítás a Szaléziánumban, majd 19 órától a Szent Mihály-bazilikában ünnepi koncerttel emlékeznek a grófra.

A rendezvényt Vinczeffy Adrienne kezdeményezésére a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság, valamint a Veszprémi Érsekség és intézményei, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ szervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!