Veszprém

2014.03.15. 20:12

Megnyílt a Hősök kapuja

Veszprém - Turisztikai látogatóközpontként várja az érdeklődőket a március 15-én nyílt Hősök kapuja.

Balla Emőke

A Hősök kapuja nemcsak térbeli, de időbeli kapu, eleink hősiességére emlékeztet, időben is összeköt bennünket, mondta köszöntőjében dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató. A tárlat az 1848-as forradalom és szabadságharc, az első és második világháború, valamint 1956 hőseinek állít emléket.

A Várkapuban látható kiállítást Porga Gyula nyitotta meg. A polgármester kiemelte: az 1938-ban épült, 1939-ben átadott kapunak több funkciója van. Egyrészt a hősök előtt tisztelgő emlékmű, másrészt kapu, bejárat a várba. Veszprém a történelmi falak között létezik, belakja gyönyörű köveit, tereit, ezt ismerték el a napokban a Holnap városáért díjjal. Az emlékműben egy modern kiállítás nyílik, turisztikai látogatóközpontként működik. A városnak ezer éves múltja van, de boldogan éli meg a jelen hétköznapjait, mondta a polgármester.

A megnyitón közreműködött Mártony Zsuzsanna énekművész és a Magyar Honvédség Légierő Zenekara.

 

Március 15-én a szabad sajtó napját is ünnepeljük, a veszprémi önkormányzat évente Szabad sajtó-díjjal ismeri el a kimagasló, minőségi munkát végző újságíró munkáját. Az idei elismerést Németh F. Bernadett, az MTI Veszprém megyei tudósítója vehette át Porga Gyulától.

Németh F. Bernadett szentgotthárdi születésű, a Vas Népénél kezdte pályafutását, ahol 2007-ig dolgozott, akkor került a Naplóhoz. A környezetvédelem lelkes híve, a Naplónál nevéhez fűződik a kolontári vörösiszap-katasztrófa folyamatos, naprakész tudósítása. 2011 óta a Magyar Távirati Iroda Veszprém megyei tudósítója, rajta múlik, milyen pozitív képet kap az ország a megyéről, Veszprém városáról. Felkészült, alapos, munkájára igényes újságíró, tisztessége, korrektsége megkérdőjelezhetetlen. Hivatása életforma. Lendülete, energiája, életereje környezetét is viszi magával. Munkája, elfoglaltsága mellett mégis legfontosabb számára a családja, ötéves kisfia. Kiemelkedő munkáját korábban a Vas Megyei Katasztrófavédelem és Szentgotthárd városa, ezúttal pedig Veszprém városa díjazta.

A Vass László Gyűjteményben tartott sajtónapi fogadáson Németh F. Bernadett azt kívánta kollégáinak, legyen minél több jó hír, amit továbbadhatnak, legyen kitartásuk a jóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!