Veszprém

2016.01.28. 17:41

Megőrzik a hősök emlékét az utókornak

Veszprém – A kommunizmus áldozataira emlékező díjat alapított a Jobbik három megyei politikusa Hazánk Szabadságáért Emlékdíj néven.

Marton Attila

Orbán Imre, a Jobbik Veszprém megyei elnöke elmondta, az elismeréssel azokra a hétköznapi emberekre akarják felhívni a figyelmet, akik saját környezetükben ellenállást fejtettek ki a kommunista diktatúra alatt.

Galambos István, a párt megyei alelnöke elmondta, a díjra többek között azok is jelölhetők, akiket 1945 és 1950 között koncepciós eljárásban elítéltek, a kuláküldözés áldozatai voltak, akiket bírósági ítélet nélkül internáltak, a diktatúrával szemben aktív ellenállást fejtettek ki vagy 1956 elfeledett hősei közé tartoznak. Az emlékdíjra elhunyt személy is javasolható.

A díjak odaítéléséről az elismerést alapító háromtagú emlékbizottság dönt minden évben, amelynek tagjai Ferenczi Gábor devecseri polgármester, Galambos István és Orbán Imre. A díjat három Veszprém megyei személynek ítélik oda évente a kommunizmus áldozatainak emléknapján. Az első díjátadóra az emlékbizottság jelöl, a későbbiekben várják a helyi közösségek javaslatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!