Veszprém

2016.02.11. 17:54

Megtartották a betegek világnapját a kórházban

Veszprém - Nemcsak az életerős ember, de a szenvedő is kedves Krisztusnak, mondta Márfi Gyula érsek a betegek világnapján tartott szentmisén és ökumenikus imán a kórházban.

Balla Emőke

A betegek testi gyógyulása mellett lelki megerősítésük is fontos. Ezért avattak három éve kápolnát a Csolnoky Ferenc Kórházban, ezért van lehetőség a rendszeres szentmisére. A február 11-ei betegek világnapjának megtartását február 11-én II. János Pál pápa rendelte el 1993-ban, a franciaországi lourdes-i jelenések emlékére. Lourdes a Szűz Mária-tisztelet egyik leghíresebb zarándokhelye. A városba főként azok a betegek utaznak, akik felépülésüket már nem bízzák gyógyszerekre. Úgy vélik, hogy a Szűz Mária-jelenés helyszínén a barlangból kifolyó forrásvíz gyógyító hatású.

A betegek világnapját a veszprémi kórházban 2000-ben hirdették meg először, 2001 óta a protestánsokkal együtt szervezik az ökumenikus alkalmat. Márfi Gyula érsek elmondta, ötször járt a lourdes-i zarándokhelyen, ahol megragadta őt, hogy mennyi beteg fordul meg ott. Szentbeszédében úgy fogalmazott: Istennek nemcsak az életerős ember, de a szenvedő is kedves, aki a szenvedő Krisztusnak lesz társa. A betegek gyógyítása is lehet karizma, kegyelmi ajándék, ha megvan az emberben az empátia, szeretet. Jó volna, ha az orvosok tudatosítanák magukban, hogy Krisztus szerepét töltik be a világban, mondta az érsek.

Az ökumenikus rendezvényen Steinbach József református püspök és Isó Zoltán evangélikus lelkész is imádkozott a betegekért, áldást adtak.

A szentmisén kiszolgáltatták a betegek szentségét, majd az ünnepi alkalom után megáldották és megszentelték az onkológiai centrum épületét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!