Veszprém

2015.03.04. 15:30

Milyen jövő előtt áll a vegyészszakma?

Adott egy fejlettnek tekinthető, korszerű iparág, a vegyipar, amelyet különféle káros hatásai miatt sokfelé ostoroznak. Itt, a fiatalok pályaválasztásának küszöbén, egy ágazatbeli illetékeshez fordult Bráz János, a Napló akkori munkatársa kérdéseivel a pálya jövőjét illetően.

Balassa Gergő

„Körtvélyes István, a vegyiparért felelős miniszter a Veszprémi Vegyipari Egyetemen végzett az ötvenes évek derekán. Hosszú időn át vezette az ország egyik siker-vállalatát, a Borsodi Vegyi Kombinátot.

– Körtvélyes úr, ön a Veszprémi Vegyipari Egyetem Baráti Körének elnöke. Mint a vegyiparért felelős miniszterhelyettes, milyen perspektívát tud kínálni a leendő mérnököknek, a pályaválasztó fiataloknak?

– Optimista vagyok a vegyészmérnöki pálya jövőjét illetően. Hiszen ez a pálya, a vegyipar ma Magyarország második legnagyobb termelőágazata és legnagyobb tőkés exportőre. Ezt a pozícióját továbbra is tartani fogja. Ezután is komoly fejlesztések lesznek. A legtöbb beruházás – vállalati pénzekből – jelenleg a vegyiparban van. Ezek egyre bonyolultabbak. Mind nagyobb a jelentősége a magasan képzett, sokoldalú ismeretekkel rendelkező munka-erőnek, mind a kutatásban, fejlesztésben, mind a termelésben. Gondoljon arra, amit a szellemi export kapcsán említettem. Az is növekvő. Mindenképpen húzóágazat a vegyipar, amelynek a szellemi igényessége növekedni fog.

– Ezt szolgálja egyebekben a Veszprémben meghonosított szakmérnökképzés...

– Igen. Az általános vegyészmérnökképzésen belül kétségtelenül speciális képzettségek is kellenek. Olyan területekre például, mint a környezetvédelem, hiszen a környezeti ártalmak zömét különböző vegyi anyagok okozzák. Szó lehet a gépkocsik kipufogógázáról, erőművek füstjéről, növényvédő szerekről vagy élelmiszerek konzerválásáról. A megoldásokat gyakorta jelentik kémiai módszerek és technológiák. Jövőnkből ezért sem hiányozhatnak a speciális képzettséggel rendelkező vegyészmérnökök.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!