Veszprém

2013.04.26. 09:42

Munkabalesetek áldozataira emlékeztek

A munkabalesetben elhunyt és megsérült munkavállalókra emlékeztek mécses gyújtással és koszorúzással a közelgő emléknap alkalmából a kormányhivatal munkaügyi hivatalánál tavaly elhelyezett táblánál pénteken.

Halmos György

- A munkahelyi körülmények javításával, a veszélyek felmérésével és elhárításával tehetünk legtöbbet azért, hogy minél kevesebb munkavállaló sérüljön meg – hangsúlyozta dr. Vajda Viktória, a kormányhivatal főigazgatója beszédében. Nem szabad elfelejteni, hogy a biztonságos és az egészséget nem veszélyeztető munkakörülmény minden dolgozó alaptörvényben biztosított joga. Hozzátette: fontosnak tartják, hogy a munkahelyek, a munkaadók mindent tegyenek meg azért, hogy a munkavállalók életét, testi épségét, védelmét, biztonságát óvják, és ennek a feltételeit minden körülmények között biztosítsák. Úgy vélekedett, hogy a siker kulcsa abban az együttműködésben van, ami érinti a munkáltatókat, munkavállalókat, a munkavédelmi képviselőket, a szakszervezeteket és természetesen nagy felelősség hárul a munkavédelmi hatóságra is.

Dr. Vajda Viktória, a kormányhivatal főigazgatója emlékbeszédében kiemelte: Nem szabad elfelejteni, hogy a biztonságos és az egészséget nem veszélyeztető munkakörülmény minden dolgozó alaptörvényben biztosított joga.

Emlékeztetett arra is, hogy az unióban évente munkahellyel összefüggés hozható balesetekben és megbetegedésekben 151 ezren vesztik életüket. A megyében az elmúlt öt évben húszan vesztették életüket és tízen szenvedtek súlyos sérüléseket.

Április 28-a 1996 óta a munkabalesetek áldozatainak, sérültjeinek emléknapja.

Tavaly munkabalesetben egy személy halt meg és ketten súlyosan sérültek a megyében, míg tavalyelőtt négyen vesztették életüket és négyen sérültek meg súlyosan. Az adatok tanúsága szerint az elmúlt három évtizedben 1987 és 1990 volt a legtragikusabb év, amikor 16-an, illetve 15-en haltak meg, illetve hárman, valamint 18-an sérültek meg súlyosan.

A megemlékezésen közreműködött Troják Laura, Felföldi Gábor, valamint Marosvölgyi Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!