Veszprém

2013.12.16. 19:23

Munkára fogott Nap

Veszprém – A hónap elején megkezdődött a próbaüzem a veszprémi naperőműben.

Tremmer Tamás


A műszaki átadás december 27-én lesz. A panelek beszerelése (képünkön) már novemberben megtörtént, és a rendszert mostanra rákötötték az áramszolgáltató hálózatára. (Fotó: Nagy Lajos)



A hónap elején megkezdődött a próbaüzem a naperőműben. A műszaki átadás december 27-én lesz. A fenntartható fejlődést kiemelt célként kezelő Veszprémben naperőművet épít a HNS-Sun Kft. Csaknem négyszázmillió forintos beruházásból a villamos hálózathoz kapcsolódó fotovoltaikus rendszert kívánnak létrehozni. Horváth Balázs, a társaság ügyvezetője a Naplónak elmondta, a beruházást a Dózsaváros ipari övezetében valósítják meg. A panelek beszerelése novemberben megtörtént. A rendszert már rákötötték az áramszolgáltató hálózatára, így a próbaüzemet is meg tudták kezdeni a hónap elején.

Jelenleg az inverterek (egyen-áram-váltóáram átalakítók) bekötése folyik. Ezekkel a hónap végére el kell készülniük, a műszaki átadás ugyanis december 27-én lesz. Az uniós támogatásból megvalósuló projekt eredményeként 499,5 kilowattpeak (kWp) névleges teljesítményű naperőmű jön létre, ami alapján a becsülhető éves hozam 550 ezer kilowattóra, ez körülbelül 150 háztartás éves szükségletét fedezi. A veszprémi naperőmű „érdekessége”, hogy felállítását egyelőre nem követi újabb az országban, ugyanis a napokban módosították a megújuló energiák felhasználását támogató pályázati feltételeket. Napelemfarmok építésére egyelőre nem ad támogatást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, ennek keretét más megújuló energiás pályázatok számára nyitják meg.

Címkék#naperőmű

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!