Veszprém

2016.04.10. 09:04

Német tanulmányok: pályaválasztási tanácsadást tartottak a Lovassyban

Veszprém - A németországi munkaügyi hivatal munkatársa tartott pályaválasztási tanácsadást a Lovassy László Gimnázium diákjainak.

Balla Emőke

A Lovassy László Gimnázium DSD-vizsgára készíti fel a német nemzetiségi tagozaton tanuló, valamint a németet első idegen nyelvként választó diákokat. A DSD (Deutsches Sprachdiplom) a német állam által elfogadott nemzetközi nyelvvizsga, írásbeli és szóbeli résszel. A DSD-vizsgával rendelkezők jogosultak arra, hogy németországi felsőoktatási intézményben folytassanak tanulmányokat. A nürnbergi székhelyű Bundesagentur für Arbeit (Szövetségi Munkaügyi Hivatal) nyújt pályaválasztási tanácsadást néhány olyan magyarországi középiskolának, amely a DSD-vizsgákra való felkészítésben, lebonyolításban vesz részt. A program a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának (Zentralstelle für Auslandsschulwesen, ZfA) szervezésében valósult meg, elsőként Horvátországban, majd Magyarországon, egy budapesti és pilisvörösvári intézmény után a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban. A Szövetségi Munkaügyi Hivatal képviselője, Franziska Bender azért érkezett Magyarországra, hogy a diákokat pályaválasztásukban segítse, a németországi, valamint német nyelvterületű továbbtanuláshoz információt adjon. A szakképzési területért és az információ továbbadásáért felelős tanácsadó hangsúlyozta, a kínálati oldal erősítése a cél, az, hogy a diákoknak választási lehetőséget nyújtson. Továbbadja az információkat, koordinálja az intézmények közötti kapcsolatot, ösztöndíjprogramokról tájékoztat.

A Lovassy László Gimnázium diákjainak Franziska Bender tartott pályaválasztási tanácsadást
Fotó: Nagy Lajos

Franziska Bender előadást tartott a gimnáziumban, majd a diákokkal egyénileg konzultált, személyes tanácsadásban válaszolt felmerült kérdéseikre. A programra a gimnázium huszonegy diákja jelentkezett, legtöbbjük a tizenegyedik évfolyamról, nekik még van egy évük eldönteni, hol szeretnének továbbtanulni. A diákokat az orvosi, gazdasági, mérnöki, kereskedelmi, turizmus, pszichológia és jogtudomány szakterület egyaránt érdekelte. Többeknél felmerült, hogy az alapképzést Magyarországon, a mesterképzést pedig esetleg német nyelvterületen végeznék. A diákok hasznosnak és fontosnak tartják a külföldi tanulmányokat, ugyanakkor azt is megerősítették, hogy itthon szeretnék tudásukat hasznosítani. A tizenegyedikesek  ösztöndíjprogramokról, az orvosi képzés kapcsán gyakorlati helyekről, a gazdasági képzés kapcsán a kétnyelvű – angol, német – képzésről érdeklődtek. Volt olyan diák, aki tudatosan, felkészülve érkezett az egyéni konzultációra: tudta, melyik német egyetem fogad együttműködési megállapodás keretében magyarországi hallgatókat, s erről érdeklődött bővebben. A tanácsadó úgy fogalmazott: Németországban minden területen magas a felsőoktatás színvonala, de talán a mérnökképzés a legkiemelkedőbb.

Franziska Bender elmondta, a diákokat érdeklődés, kíváncsiság, tudásszomj jellemezte. Többségük nem járt még Németországban, most viszont tudatosult bennük, hogy az idegen nyelv ismeretének birtokában kinyílik előttük a világ, számtalan lehetőség közül választhatnak. A konzultációkon lelkesek és motiváltak voltak. A diákok valamennyien örültek az egyedülálló lehetőségnek, tapasztalataikról felsőfokban beszéltek.

 

 

nagy lajos fotózott, kedd vagy szerda ftp, printbe betettem a fotót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!