gyapjúszöszölők

2017.12.13. 09:09

Nemezcsodákból nyílt kiállítás az egyetemen

Egy olyan kézműves mesterségről van szó, melynek gyökerei népünk kultúrájában több ezer évre nyúlnak vissza – emelte ki a Pannon Egyetemen Gyapjúszálaktól a nemezcsodákig címmel nyílt kiállítás megnyitóján Búzás-Jáger Anikó kedd este.

Leitner Vera

A 2016-ban barátokból, ismerősökből alakult, Kovács Anita nemezelő általa vezetett Gyapjúszöszölők Nemezműhely alkotóinak tárlata a Pannon Egyetem B épületében nyílt meg kedden az egyetem Kultúraszervező Csoportja közreműködésével.

– A nemez a mosott, tisztított, kártolt birkagyapjú, s ennek a szappanos-meleg vizes kézzel való simogatása, gyúrása a nemezelés – mondta el a kiállítást megnyitó Búzás-Jáger Anikó, a Gyapjúszöszölők Nemezműhely egyik tagja. – Számomra ez a legpacifistább anyag, hiszen semmilyen erőszak, halál nem fűződik a létrejöttéhez, hiszen a birka szinte önként adott gyapját kell simogatni, gyúrni addig a pontig, amíg a kis szálak össze nem akadnak, s a folyamat végén egy meleg, tartós, hőszigetelő anyagot kapunk, mely úgy jön létre, mint a barátság. A közös alkotómunka során is egy meleg, tartós, a hideget, az élet nehézségeit kívül tartó kapcsolat, közösség születhet – emelte ki Búzás-Jáger Anikó. – A technika ősiségéről sem szabad elfeledkeznünk, szerepe különleges a magyar kultúrában.

A kiállítás jól szemlélteti, hogy az ősi technika megállja a helyét a mai modern világban is, hiszen a tárlat részeként bemutatott tárgyak elképesztő forma- és témagazdagságról árulkodnak. Az ősi, nomád motívumokkal díszített szőnyeg és ülőpárna mellett lámpabúrákkal, a mai modern nő ízlését tükröző ruházati kiegészítőkkel, apró tárgyakkal, lovacskával, angyalt, ékszereket is megcsodálhatnak a látogatók.

A Gyapjúszöszölők Nemezműhely havonta egy alkalommal a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban tart alkotó napot, melyen kezdő és haladó nemezelők egyaránt részt vehetnek, elsajátíthatják a nemezelés különböző technikáit, s egyedi nemeztárgyakat készíthetnek. A Gyapjúszálaktól a nemezcsodákig című kiállítás december 18-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!