Veszprém

2015.07.08. 19:28

Neves mesterektől tanulhatnak - A zenei központba látogatott az államfő és felesége

Felsőörs - Hazánkban sok tehetség van, akik elkallódnának, ha nem lennének a Snétberger központhoz hasonló lehetőségek - mondta a köztársasági elnök felesége a zenei táborban tett tegnapi látogatásán.

Prevics Éva

Fontosak az olyan lehetőségek, ahol a hátrányos helyzetű gyerekek is kibontakozhatnak, fejleszthetik tehetségüket és olyan mesterektől tanulhatnak mint Snétberger Ferenc, akinek életpályája minta lehet számukra - mondta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

– Sok család nem hogy gyermeke zenei oktatását, de még hangszerét sem tudná kifizetni – tette hozzá Herczegh Anita, aki férjével, Áder János köztársasági elnökkel látogatott el szerdán a zenei központba, ahol az ott tanuló gyerekek műsorának megtekintése után körbejárta a komplexumot is. A központ nemrég közösségi gyűjtéssel és elnöki keret támogatásával jutott hozzá egy kétmillió forint értékű zongorához is. Snétberger Ferenc bemutatta a központot a vendégeknek. Elmondta: évről évre sokan jelentkeznek a táborba, minden évben több száz gyermek közül választják ki azt a 65 diákot, aki ingyen fejlesztheti zenei képességeit elismert mentorok segítségével. Snétberger Ferenc azt mondta: ő maga is szerény körülmények közül érkezett, és nagy álma vált valóra azzal, hogy segíteni tud hozzá hasonló rászoruló tehetségeken. A Napló korábban írt arról, hogy az évi százmillió forintos büdzsével működő iskola egy ideje már nehezen tudja kitermelni költségeit, ebben az évben pedig egész egyszerűen kérdésessé vált, hogy egyáltalán lesz-e folytatás.

A zenei központ egyetlen veszprémi növendéke, Barbarics Csanád játszik Áder János és Herczegh Anita tiszteletére. Gyűjtésből és a köztársasági elnök támogatásából vehették meg a hangszert. Fotó: Penovác Károly

Négy évvel ezelőtt a Norvég Alap támogatásával épült meg a központ. Akkor a norvég állam a kialakítására adott pénzt, a működtetésre azonban nem. Azt tíz évig a fenntartó cégnek kell megoldania. Mivel a zenei tehetségek felkutatása és a nemzetközi színvonalú képzés költségei magasak, ezért a működtetők létrehozták a Snétberger Zenei Tehetség Alapítványt, melynek bevételeivel a központ fenntartását, valamint a diákok képzését segítik. Ezenkívül a diákok minden tanév végén koncertet adnak, melyek bevételével szintén a központot támogatják. Emellett pedig folyamatosan támogatókat is keresnek.A főként 10 és 20 év közötti diákok évi 12 hetet töltenek a központban, jellemzően a nyári, tavaszi és őszi iskolaszünetben. Klasszikus, jazz- és világzenét tanulnak, és olyan oktatóik vannak, mint az iskola névadója, a roma származású, Liszt- és Kossuth-díjas gitárművész Snétberger Ferenc, vagy a kiváló zongorista, Rozsnyói Péter. Az intézmény nemzetközi vendégelőadókkal is büszkélkedhet, mint Paolo Vinaccia, Tony Lakatos és Roby Lakatos. Snétberger Ferenc a szerdai programon a Naplónak elmondta: jelenleg biztosított a központ működése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!