Veszprém

2015.07.23. 17:21

Nincs pénz - csúszik a veszprémi korszerűsítés

Veszprém - Forráshiány miatt csúszik a veszprémi elkerülő út korszerűsítésének megkezdése.

Tremmer Tamás

Az autósok a 8-as főútvonalon végzett beruházási munkák láttán kezdhetnek örülni: néhány kivételtől eltekintve heteken belül Herendről 2x2 sávos gyorsforgalmi úton lehet elérni az M7-es autópályát. A Székesfehérvár feketehegyi elkerülőt, az Öskü-Hajmáskér, illetve a Márkó-Herend közötti szakaszt már idén ősszel használatba vehetik az autósok. A kivételek egyike a várpalotai elkerülő, ahol azonban már megkezdték a beruházást. A másik kivétel a veszprémi elkerülő, ahol még a terület kisajátítása sem kezdődött meg.

A beruházást egy 12,3 kilométeres szakaszon kellene végezni, a 72-es főút litéri csomópontjától a veszprémi körgyűrű csatári kereszteződéséig. Ezen belül a már meglévő 4,3 kilométeres 2x2 sávon rekonstrukciós munkákat terveztek, fizikai elválasztással. A körgyűrű nyolc kilométerén pedig 2x2 sávra bővítés, valamint három különszintű csomópont szerepel az elképzelések között. Az eredeti tervek szerint a kisajátítással, a régészeti tevékenységgel 2011–2012-ben végeznek, az építés tervezett időpontja 2013-2014 volt. Úgy tűnik, jelentős a késés.

Megkeresésünkre a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója, Loppert Dániel elmondta, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) keresi a megvalósításhoz szükséges forrásokat. A veszprémi elkerülő kapcsán rendelkezésükre áll kiviteli és építési engedély is, a területszerzés idén elindulhat. Amennyiben a beruházáshoz szükséges forrás meglesz, és az NFM elrendeli, folytatódhat a további előkészítés és a kivitelezés. Eredményes kiviteli közbeszerzési eljárást és a szerződés aláírását követően kivitelezés időtartama várhatóan 34 hónapot vesz igénybe.

A hétvégi hőségben rendőrök ásványvizet osztottak az akarattyai körforgalomnál az autósoknak. Képünkön Geri Márk rendőr őrmester. Fotó: Nagy Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!