Veszprém

2014.04.24. 20:00

Női esélyek és érdekek

Veszprém - A magyar politikai élet és közeg jelenleg nem kedvez a nők törekvéseinek, hangzott el a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női érdek) és a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület (Venőke) által szervezett csütörtöki veszprémi konferencián.

Balla Emőke

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség tizenegy évvel ezelőtt alakult azzal a céllal, hogy a magyar nők társadalmi és jogi egyenlőséghez hozzájáruljon, szemléletváltozást indítson el a nemek esélyegyenlőségéért. A szövetség igyekszik a nők szociális helyzetét, életesélyét és életminőségét javítani, fellép a nőkkel szembeni diszkrimináció és erőszak minden formájának tilalmáért.

Arany Szilvia és Juhász Borbála a konferencián, amelyet a női hálózatok fejlesztéséről tartottak (Fotó: Penovác Károly)

A szövetség a napi gyakorlatában a jogalkotás különböző szintjeihez kapcsolódva arra törekszik, hogy a nők élni tudjanak emberi jogaikkal a társadalmi élet minden területén. A Női érdek által az első vidéki helyszínen, Veszprémben szervezett konferencián női szervezetek mutatták be programjaikat, munkájukat. A résztvevőket Arany Szilvia, a Venőke (amely alapítása óta tagja a Női érdeknek) elnöke és Huszár Józsefné, a Venőke alapítója, tiszteletbeli elnöke köszöntötte. Többek között arról beszélt, hogy vidéken is sok értékes, aktív, teremtő nő van, meg kell őket találni, meg kell szólítani, érzékenyíteni saját és nőtársai sorsára.



Darida Zsuzsa Veszprém város esélyegyenlőségi programját mutatta be, a Női érdek elnöke, Juhász Borbála a nők magyarországi és nemzetközi helyzetét ismertette. Nőtlen évek címmel átfogó elemzés, tanulmány készült a rendszerváltás óta eltelt időszakról, a nők társadalomban betöltött szerepéről.A konferencia résztvevői előadást hallhattak az utcán élő hajléktalan nőkről (a szociológiai felmérés szerint arányuk 20 százalék), bemutatkozott a nőket érő erőszak ellen küzdő NANE Egyesület, valamint a Nóra-Háló, az országos munkaerő-piaci és antidiszkriminációs tanács- adó hálózat, amelynek balatonalmádi tagjai is vannak (Balatonalmádi Nagycsaládosok Egyesülete és a Start Balaton Szociális Szövet- kezet). A konferencia segített abban, hogy a nőszervezetek minél jobban megismerjék egymást, erősíthessék kapcsolatukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!