Veszprém

2013.12.12. 20:43

Oktatóközpontot avattak a veszprémi levéltárban

Veszprém - Átadták a levéltár épületében kialakított új oktatóközpontot csütörtökön.

Marton Attila

A mintegy 16,5 millió forintos beruházást európai uniós és magyar állami forrásokból finanszírozták egy pályázat keretében. A márciusban indult munkálatok során átalakították az intézmény előadótermét, amely a felújítás révén jó minőségű hangosítási és prezentációs rendszerrel gazdagodott. A fejlesztés részeként a legmodernebb technikával felszerelt oktatótermet alakítottak ki egy korábbi raktárhelyiségből. A teremben digitális tábla és dokumentumkamera is helyet kapott, valamint az egyik munkaállomást a látássérültek számára képernyőnagyító és felolvasó szoftverekkel szerelték fel. A terembe új bútorokat, továbbá eredeti iratok bemutatására alkalmas egyedi tervezésű levéltári eszközöket – egy iratszállító kocsit és egy dönthető tetejű asztalt – is beszereztek, ismertette a fejlesztés elemeit Boross István főlevéltáros, a projekt vezetője, aki azt is elmondta, a levéltár együttműködési megállapodást kötött a Lovassy, az Ipari, a Táncsics és a Botev iskolákkal.

Dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója megnyitójában a levéltári oktatómunka jellemzőiről beszélt, míg dr. Hermann István, a MNL Veszprém Megyei Levéltára igazgatója előbb részletekbe menően elevenítette fel a pályázat beadásának előzményeit. Közölte, az oktatóterem - amelynek kihasználtsága 2014 végéig már most teljes - a levéltár munkatársainak oktatásában, valamint középiskolások közösségi szolgálatában is szerepet kap. A digitális technika alkalmazását egy levéltári bemutatóóra keretében Jakab Réka főlevéltáros mutatta be.

A projektzárón részt vett dr. Gyimesi Endre, levéltárakért felelős miniszteri biztos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!