Veszprém

2014.02.25. 18:25

Önvédelem csajoknak

Önvédelem csak csajoknak címmel tartott gyakorlati oktatást a közönség bevonásával Balogh Zsuzsanna honvéd zászlós és Tőkés Renáta civil szakember a városi rendőrkapitányság szervezésében a művelődési központban, hétfőn este.

Kovács Erika

– Alapvetőnek tartjuk az önvédelmi ismereteket – így érvelt a tanfolyam jelentősége mellett Gaál Csaba őrnagy, a Veszprémi Rendőrkapitányság (VRK) bűnmegelőzési előadója. A rendőrség az áldozatok napja alkalmából szervezte meg a bemutatót. A két oktatónak a váratlan helyzetek élethű szemléltetésében Rusz Attila törzszászlós segített a VRK-tól, illetve Tóth Tamás a VRK Sport-egyesülettől.

A lányok, akik egyébként gyakorlott önvédelmi oktatók, minden kategóriának – kezdőknek, haladóknak és kamaszoknak is – tartanak foglalkozásokat. Ezúttal is bemutatták, mit kell tenni, ha egy nőt megtámadnak, molesztálnak. – A legjobb védekezés a támadás – erősítették meg a régi igazságot. Ezenfelül nem árt például óvatosnak lenni, főleg sötétben, figyeljünk oda a váratlan kutyaugatásra is, ami jelezhet valamit. Ha baj van, azonnal kiáltsunk segítségért, próbáljunk határozottnak mutatkozni, és ha lehet-séges, találjuk fel magunkat, álljunk ellen a támadónak, amire kitűnő fogásokat mutattak be az oktatók.

Több praktikus tanács is elhangzott: jól jöhet adott esetben egy kulcscsomó, esernyő, hajlakk is, amivel ártalmatlanná tehetjük néhány pillanatra a támadót, mialatt el lehet szaladni. Végezetül fontos lehet az is, hogy a támadóról minél pontosabb személyleírást adjunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!