Veszprém

2015.03.20. 15:45

Összefirkált térkép - Kutasi Kovács Lajos életútja a Laczkó Dezső Múzeumban

Kutasi Kovács Lajos veszprémiségét soha nem felejtette el, munkássága és életműve kiemelkedő jelentőségű.

Kutasi Zsófia

Ezekkel a gondolatokkal nyitották meg a kiállítást, melyet a Pannon Egyetem „Magyar napok 2015” című rendezvénysorozatához kapcsolódva rendeztek meg a Laczkó Dezső Múzeumban az „Összefirkált térkép” Kutasi Kovács Lajos életútja: Veszprém, Amerika, indiánok címmel.

Brányi Mária alpolgármester a megnyitón elmondta, a rendezvénysorozat ötödik állomásai a kiállítás, melynek szervezője a Pannon Egyetem és melynek megvalósításában az önkormányzat is jelentős szerepet vállalt. Kutasi Kovács Lajos az élet számos területén munkálkodott és szerzett hírnevet a magyarságnak. A színes életutat mutatja be a kiállítás, amely képzőművészeti, irodalmi és néprajzi szempontból jelentős.Géczi János, egyetemi docens, tanszékvezető úgy fogalmazott, megtiszteltetés a Pannon Egyetem számára, hogy a múzeumban, Veszprém egyik jelentős szellemi központjában is jelen lehet. A kezdeményezéshez kapcsolódva a következő tíz napban összesen nyolcvanegy városi programon vehetnek részt az érdeklődők. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója kiemelte, nehéz elfogulatlan tárgyilagossággal beszélni Kutasi Kovács Lajosról, aki emberileg és sok értékkel ajándékozta meg azokat akik ismerték. Veszprém mindig fontos volt számára, azonban a történelem nehéz sorsra ítélte a nemzedéket, melynek tagja volt. 1945-ben el kellett távoznia Magyarországról, de vitte magával a szülőföld értékeit. Optimizmusát és pozitív életszemléletét soha nem vesztette el.

A megnyitón S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.  Kutasi Kovács Lajos kiemelkedő érdeklődéssel tanulmányozta az amerikai kontinens és az őslakosság történetét és néprajzát. Író, újságíró, utazó a nyugati magyar emigráns irodalom egyik jelentős alakja.Veszprémben született 1920-ban.

Néprajzi gyűjteménye az érdi Magyar Földrajzi Múzeumot gazdagítja, kéziratai és egyéb irodalmi dokumentumai pedig a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumba kerültek.

A kiállítás részletesen végigköveti és bemutatja Kutasi Kovács Lajos életútját – veszprémi, németországi, Dél-Amerikai, londoni éveit és munkásságát. A tárlatban többek között megjelenik enteriőr formájában londoni dolgozószobája és látható lesz indián tárgygyűjteményének jelentős része is.

Kutasi Kovács Lajos emlékezete címmel a kiállítás megnyitója után előadást tartott az alkotó fia Kovács Szabolcs Gábor, kutató szakorvos, egykori vője Vásáry Tamás, Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, egykori barátja Pátkai Róbert, nyugalmazott evangélikus püspök. V. dr. Fodor Zsuzsa, nyugalmazott múzeumigazgató Kutasi Kovács Lajos műveiből olvasott fel részleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!